Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Altının gram fiyatı tarihinin en yüksek seviyesinde

Altının gram fiyatı tarihinin en yüksek seviyesinde

Ekonomi Haberleri

Gram fiyatı 111,29 liraya yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaşan altın için Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu'ndan uyarı geldi.

Altının gram fiyatı 111,29 liraya yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. nbsp;Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Çavuşculu, çeyrek altın fiyatının 180 lirayı gördüğüne dikkati çekerek, "Çeyrek altın fiyatının yüksek olması nedeniyle gram altın satışları arttı. Düğünlerde gram altınlar hediye edilmeye başlandı. Bazıları ise ucuz olsun diye çeyrek altına benzeyen 14 ayar altın takıyor" dedi.

Gelin ve damada takılan altınların hangi davetli tarafından hediye edildiğinin çoğu zaman anlaşılamadığını ifade eden Çavuşculu, takıların değerinin anlaşılabilmesi için "kurdeleye" isim yazılmasını önerdi.

Gram altının alış ve satış fiyatları arasında önemli bir fark olduğunu kaydeden Çavuşculu, "Gram altın, 22 ayar altın fiyatıyla satılıyor, hurda altın fiyatıyla alınıyor. Dolayısıyla alış ve satış yaptığında vatandaş zarar ediyor. Çeyrek altında ise alış ve satış fiyatı arasındaki fark 4 lirayı geçmiyor. Çeyrek altın vatandaşa zarar ettirmiyor. Tasarruf yapmak isteyenlere eski tarihli çeyrek altın almalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Altının gram fiyatı tarihinin en yüksek seviyesinde

Altının gram fiyatı 111,29 liraya yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faiz artırımına başlaması ihtimalinin zayıflaması, küresel ekonomideki yavaşlama endişelerinin "güvenli liman" talebini artırması ve TL'deki değer kaybının etkisiyle altının gram fiyatı 111,29 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.


Altının gram fiyatı en son 2011 yılının eylül ayında 110 doların hemen üzerini görmüştü. 6 Eylül 2011'de 110,08 lira ile rekor kıran altının gram fiyatı, geçen hafta başlattığı sert yükselişini bugün de sürdürerek 111,29 liraya kadar yükseldi ve tüm zamanların en yükseğini gördü. Altının gram fiyatı, şu dakikalarda 109,60 lira seviyelerinden işlem görüyor.


Altının ons fiyatı ise bugün 1.160 dolar seviyesinden güne başladıktan sonra gün içerisinde gelen alımların etkisiyle 1.165 dolara kadar yükseldi ve şu dakikalarda 1.155 dolardan alıcı buluyor.


Analistler, altının ons fiyatında 1.155 ve 1.170 doların direnç, 1.142 seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirtirken, altının gram fiyatında ise dolar/TL'deki hareketin belirleyici olmaya devam edeceğini ifade ediyor.


"GÜVENLİ LİMAN"


Altındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Çin Merkez Bankası'nın iki hafta önce art arda yaptığı devalüasyonla su yüzüne çıkan kur savaşlarının, doların gelişmiş ülke para birimleri karşısında gerilemesiyle devam ettiğini belirterek, "Bu durum karşısında gelişen ülke para birimleri bazı ülke merkez bankalarının yerel para birimlerini devalüe etmesiyle gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybediyor" dedi.


Çin'de düşük büyümenin, küresel düşük büyüme endişesi oluşturmasının yansıması olarak emtia fiyatlarında da sert düşüşler görüldüğünü kaydeden Yıldırımtürk, şunları ifade etti:


"Petrol fiyatlarının gerilemesi de bunlara eklenince, yatırımcıların bir yandan ABD ve diğer gelişmiş ülke tahvillerine yönelirken, bir yandan da 'güvenli liman' altına yöneldikleri görülüyor. Ancak, büyük fonların altınla ilgili işlemleri analiz edildiğinde, uzun vadeli pozisyonları azalttıkları görülüyor. Kısa vadeli pozisyonlarında da sınırlı artışın, bu ortamda ay sonu kontrat işlemleriyle yeni alıcılar getirme amaçlı olduğu gözleniyor. Piyasa oyuncularının ay sonu açık pozisyon kapama işlemleri tamamlandıktan sonra eylül ayında Fed'in faiz artırımı beklentisi yeniden yatırımcının masasına gelmesiyle altın fiyatı da bundan yine olumsuz etkilenmeye devam edebilir."


Yıldırımtürk, küresel büyüme endişesi sürecinde yatırımcıların dolar bazında hızla likiditeye yönelmeleriyle altının "güvenli liman" özelliğini sürdüremeyebileceğini aktararak, "Nitekim, cuma günü haftalık kar satışlarının devreye girmesiyle altın fiyatının hafta içindeki yükseliş hızı düştü" diye konuştu.


"YÜKSELİŞ HALEN BİTMİŞ DEĞİL"


Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise gram altındaki yükselişin küresel piyasalarla ilgili olduğunu belirterek, "Küresel borsalardaki düşüşler, siyaset gündemiyle birleşince iç piyasalarda bozulmalar yaşanıyor" dedi.


Vatandaşların 1 haftadır elindeki dövizi ve altını bozdurduğunu ve piyasalarda TL sıkıntısı yaşandığını aktaran Memiş, "Yüksek döviz ve yüksek altın iç piyasalarda TL bırakmadı" yorumunu yaptı.


Memiş, altın fiyatlarında kısa vadede kar satışları beklediğini vurgulayarak, gram altında 100-105 TL bandında kar satışları beklediğini dile getirdi.


Gelecek aylarda gram altının fiyatının 115-120 TL bandına kadar yükseleceğini öngören Memiş, "Orta vadede gram altın/TL'deki yükselişi halen bitmiş değil" değerlendirmesinde bulundu.


Memiş, şu an için altın alım talebi bulunmadığını vurgulayarak, "Son 2 haftadır ciddi satış yapılıyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren vatandaşlar ciddi satış gerçekleştiriyor. Kuyumcularda TL sıkıntısı zaten vardı. Bu hafta da bunun devam etmesini bekliyoruz. Muhtemelen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz satarak piyasaya TL sürmeye başlayacaktır. Bu da iç piyasalarda TL sıkıntısını bir miktar azaltacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...