Türkiye kendi ilacını üretebilir

Türkiye kendi ilacını üretebilir

SAĞLIK Haberleri

"İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi" nde hem yeni ilaç araştırmaları yapılacak hem de mevcut ilaçların eşdeğerleri geliştirilecek.

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile ilaç firmalarının bir araya gelerek kurduğu "İÜ İlaç Araştırma ve Uygulama Merkezi" nde hem yeni ilaç araştırmaları yapılacak hem de mevcut ilaçların eşdeğerleri geliştirilecek. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durişehvar Özer Ünal, merkezin 3 yıllık bir hazırlık aşamasından sonra faaliyete geçtiğini vurgulayarak, merkezin amacının Türkiye'de ruhsat alacak ilaçların biyoeşdeğerlik çalışmalarının yapılmasına imkân sağlamak olduğunu söyledi.
FAZ 1 ÇALIŞMASI İÇİN BAŞVURU?YAPILDI
Prof. Dr. Ünal, biyoeşdeğerlik çalışmaları için Haziran ayında izin aldıklarını ifade ederek, "Faz 1" denen ve ilk defa insanda denenecek olan yeni ilaç molekül çalışmaları için de başvurularının sonuçlanmasını beklediklerini kaydetti. Merkezde yurt dışında üretilmiş olan ilaç ile ülkemizde üretilen test ilacının aynı etkiyi gösterip göstermediğini sağlıklı gönüllüler üzerinde test edildiğini ifade eden Prof. Dr. Ünal, "Bunun sonunda Sağlık Bakanlığına bir rapor hazırlıyoruz. Bakanlık da buna göre o ilaca ruhsat veriyor ve halkımıza ulaşıyor. Yurt dışında üretilmiş orijinal ilaçlar Türkiye'ye çok ciddi bir maliyetle geliyor. Eğer Türk ilaç firmaları bu ilacın muadilini yapar ve bizim yaptığımız eşdeğerlik araştırmalarından da onay alırsa, Türkiye yurt dışından ilaç ihraç etmek zorunda kalmaz. Bu da hem cari açığı azaltma anlamında önemli bir katkı sunacak hem de yerli üretim olduğu için ilaç fiyatları düşecek ve vatandaşın cebinden daha az para çıkacak" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...