Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bu ihale devletin kasasını dolduracak

Bu ihale devletin kasasını dolduracak

Ekonomi Haberleri

İhale, asgari değerden sonuçlansa dahi, yüzde 18'lik KDV dahil edildiğinde devlet en az 2 milyar 700 milyon avro kazanacak

Türkiye'de teknolojik değişimi hızlandıracak olan 4.5G ihalesi, bugün yapılacak. Sektörde faaliyet gösteren Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei'nin şartname aldığı ihale, bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılacak. BTK'nın sadece şartname satışından 250 bin lira gelir sağladığı ihalede şirketler, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans için yarışacak. Söz konusu frekansların asgari bedeli, KDV hariç, 2 milyar 298 milyon avro olarak belirlendi. Buna bir de yüzde 18 KDV dahil edildiğinde devletin kasasına girecek tutar da 2.7 milyar avroyu bulacak. Kapalı teklif, açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrolünün ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. Kazananlar, ödemelerini 6'şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.
1 SAATLİK FİLM 6 SANİYEDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "4G yerine doğrudan 5G'ye geçelim" teklifinin ardından 5G'ye hazırlık için oluşturulan sistemle, mobil iletişim ve internet bugün ulaşılan hızın en az 10 katına çıkabilecek. İşte 4.5G'nin getirecekleri:
Geniş bant erişimindeki her yüzde 10'luk artış ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1.5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla ihale sebebiyle geniş bant altyapısı daha da genişleyecek, mobil hizmetler daha fazla vatandaşa ulaşacak ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak.
İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.
4G ile 6.5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlükte filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...