Netanyahu'nun Londra çıkmazı

Netanyahu'nun Londra çıkmazı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

İsrail'in askeri ortağı İngiltere'de Netanyahu karşıtı eyleme destek çığ gibi büyüyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun gelecek ay Londra'da yürüteceği temaslar için ülkeye geldiğinde işlediği iddia edilen "savaş suçlarından" dolayı gözaltına alınması için başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 80 bini aştı. Yazılımcı Damian Moran tarafından başlatılan ve İngiltere Parlamentosu'nun internet sayfasındaki imza kampanyaları bölümünde yer alan kampanyaya şimdiye kadar 81 bin 544 kişi destek verdi. Kampanyanın açıklama bölümünde, "Uluslararası hukuk kapsamında Netanyahu, geçen yıl 2 bin sivili öldürmekten, işlediği savaş suçlarından dolayı Birleşik Krallık'a geldiğinde gözaltına alınmalı" ifadesi yer alıyor.
SUÇA ORTAKLIK
Sadece İngiliz vatandaşları ile İngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiği kampanyanın 100 binin üzerinde kişinin desteği alması halinde, konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağı tartışılacak. İngiltere'deki aktivistler, kampanya gerekli desteği alsa bile hükümetin bu durumu görmezden geleceğini belirtiyor. Geçen yıl Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek amacıyla böyle bir kampanya başlattığını belirten Damian Moran, "İngiltere'deki siyasiler ve Başbakan David Cameron, İsrail'e destek veriyor. İngiliz hükümeti ile İsrail arasında silah ticaretine ilişkin anlaşmalar yapılmıştı. İngiliz hükümeti, Gazze'deki saldırılarda İngiliz silahlarının kullanılıp kullanılmadığına dair kesin bir şey söyleyemiyor. Ben bazı konulara açıklık getirilmesini istedim sadece" diye konuştu.
O KORKUYU LİVNİ YAŞADI
İngiltere'deki savaş karşıtı grup "Stop the War Coalition"un organizatörlerinden aktivist Lindsey German de, "Bu kampanya, Netanyahu'nun İngiltere'de istenmediğini gösteriyor" dedi. Netanyahu, diplomatik dokunulmazlık yasası kapsamında gözaltına alınmaya karşı korumalı. 2008-2009 Gazze işgali sonrası dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hakkında İngiltere'de tutuklama emri çıkarılmış, İsrailli siyasetçi bunun üzerine Londra ziyaretini iptal etmişti.
BÜYÜK KATLİAM CAMERON'A GÖRE ORANTILI TEDBİR
Moran'ın kampanyasına İngiliz hükümetinden verilen cevapta ise şu ifadeler kullanıldı: "Uluslararası ve Birleşik Krallık yasaları kapsamında, Netanyahu gibi, ziyarette bulunan yabancı devletlerin liderlerinin dokunulmazlıkları bulunuyor. Bu kişiler gözaltına alınamaz veya tutuklanamaz. Geçen yıl Gazze'deki saldırıların korkunç bir kayba neden olduğunun farkındayız. Başbakan Cameron'ın da dediği üzere, bölgede yaşanan şiddetten dolayı hepimiz derinden üzüldük. Ancak Başbakan Cameron, uluslararası insancıl hukukun sınırları kapsamında, İsrail'in kendisini savunmak için alacağı orantılı tedbirler hakkının İngiltere tarafından tanınması konusunda her zaman açıktı."
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...