Katil Esad: 'Rusya'ya güveniyoruz'

/ Kaynak: AA
Katil Esad: 'Rusya'ya güveniyoruz'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'de 4 yıldır kendi halkını katleden meşruiyeti kalmamış devlet başkanı Beşşar Esed, Rusya'ya çok güvendiklerini söyledi.

ABD'yi eleştiren Esed, "Dostlarını, müttefiklerini yarı yolda bırakmak ve hainlik, ABD siyasetinin özelliklerindendir. Rusya'nın politikası bir günde böyle olmadı. Ruslara büyük güven duyuyoruz. Rusya, Suriye krizi boyunca 4 yıldır bizimle dostluğunu ve ilişkilerimizin şeffaflığını kanıtladı" dedi. İran'ın kendileri ne verdiği desteğe değinen Esed, İsrail'le ilgili de "Gerçekten İsrail'le mücadele etmek istiyorsak öncelikle Suriye'deki piyonlarıyla mücadele etmemiz gerekir. Böyle olursa ne İsrail ne de diğerleri, hiç kimse Suriye'nin karşısında olmaya cüret edemeyecektir. Suriye'ye komplo kuran ülkeler terörü desteklemeyi bıraktığında, krizin son safhasına girdik diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
- "İsrail'in desteğinden daha tehlikeli"
"Suriye'deki teröristlerin yaptıkları, İsrail'in onlara desteğinden çok daha tehlikeli" iddiasında bulunan Esed, şöyle devam etti: "Biz ve direnişçiler (Hizbullah) İsrail ile çatışmanın kurallarını değiştirmek açısından aynı safta yer alıyoruz. Suriye ve Lübnan sahaları arasındaki farkı dikkate almalıyız. Lübnan'la ile İsrail arasında direniş (Hizbullah) var. Ancak bizimle İsrail arasındaki sınırda ise İsrail ajanları bulunuyor." 
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı tarafsız olamamakla suçlayan Esed, "Tarafsız olsaydı onu bu göreve getirmezlerdi" görüşünü dile getirdi. Seçimlerin uluslararası gözetimle yapılması önerisini, "Suriye'nin egemenliğine müdahale" olarak nitelendiren Esed, "Seçimler konusunda dost ülkelerle iş birliği yapabiliriz. Hizbullah'la yaptığımız birlik gibi Suriye ve Irak savaşı da birlik içerisinde yürütülmeli. Böylece daha kısa sürede ve daha az bir bedelle daha iyi bir sonuca ulaşabiliriz" diye konuştu. Ürdün'nde "tampon bölge" kurulmasına ilişkin Esed, "Bir devlet veya herhangi bir yetkili konuştuğunda bu kişinin, kendi görüşünü söyleyebilmek için ne kadar bağımsız olduğuna bakmamız gerekir" yorumunda bulundu. Mısır'la ilişkilerine de değinen Esed, "Mısır ile ilişkiler konusunda ısrarlıyız. Önceki Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin döneminde Suriye'ye yönelik hakaretlerine rağmen Mısır'ı kötülemeye çalışmadık ve iki ülke arasındaki iletişim hiç kesilmedi" dedi. Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen "güvenli bölge" konusunda Esed, bunun "Türkiye'nin hayali" olduğunu iddia etti. Esed, Lübnan'daki Hizbullah'ın televizyon kanalı El-Menar'a verdiği röportajda, Rusya'yı överek, "Biz Cenevre-3'e gidebilmek için Rusları, ülkedeki bütün güçlerle görüşmeye teşvik ediyoruz. Cenevre-3 olduğunda durum daha kolay olacak" dedi. ABD'yi eleştiren Esed, "Dostlarını, müttefiklerini yarı yolda bırakmak ve hainlik, ABD siyasetinin özelliklerindendir. Rusya'nın politikası bir günde böyle olmadı. Ruslara büyük güven duyuyoruz. Rusya, Suriye krizi boyunca 4 yıldır bizimle dostluğunu ve ilişkilerimizin şeffaflığını kanıtladı" dedi.
- "Krizin son safhasındayız"
İran'ın kendilerine verdiği desteğe değinen Esed, İsrail'le ilgili de "Gerçekten İsrail'le mücadele etmek istiyorsak öncelikle Suriye'deki piyonlarıyla mücadele etmemiz gerekir. Böyle olursa ne İsrail ne de diğerleri, hiç kimse Suriye'nin karşısında olmaya cüret edemeyecektir. Suriye'ye komplo kuran ülkeler terörü desteklemeyi bıraktığında, krizin son safhasına girdik diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
"Suriye'deki teröristlerin yaptıkları, İsrail'in onlara desteğinden çok daha tehlikeli" iddiasında bulunan Esed, şöyle devam etti: "Biz ve direnişçiler (Hizbullah) İsrail ile çatışmanın kurallarını değiştirmek açısından aynı safta yer alıyoruz. Suriye ve Lübnan sahaları arasındaki farkı dikkate almalıyız. Lübnan'la ile İsrail arasında direniş (Hizbullah) var. Ancak bizimle İsrail arasındaki sınırda ise İsrail ajanları bulunuyor."
BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı tarafsız olamamakla suçlayan Esed, "Tarafsız olsaydı onu bu göreve getirmezlerdi" görüşünü dile getirdi. Seçimlerin uluslararası gözetimle yapılması önerisini, "Suriye'nin egemenliğine müdahale" olarak nitelendiren Esed, "Seçimler konusunda dost ülkelerle iş birliği yapabiliriz. Hizbullah'la yaptığımız birlik gibi Suriye ve Irak savaşı da birlik içerisinde yürütülmeli. Böylece daha kısa sürede ve daha az bir bedelle daha iyi bir sonuca ulaşabiliriz" diye konuştu. Ürdün'nde "tampon bölge" kurulmasına ilişkin Esed, "Bir devlet veya herhangi bir yetkili konuştuğunda bu kişinin, kendi görüşünü söyleyebilmek için ne kadar bağımsız olduğuna bakmamız gerekir" yorumunda bulundu. Mısır'la ilişkilerine de değinen Esed, "Mısır ile ilişkiler konusunda ısrarlıyız. Önceki Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin döneminde Suriye'ye yönelik hakaretlerine rağmen Mısır'ı kötülemeye çalışmadık ve iki ülke arasındaki iletişim hiç kesilmedi" dedi. Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen "güvenli bölge" konusunda Esed, bunun "Türkiye'nin hayali" olduğunu iddia etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...