Davutoğlu neden o isimleri seçti?

Davutoğlu neden o isimleri seçti?

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu; CHP, MHP ve HDP'den geçici hükümette bakanlık teklifinde bulunduğu isimleri belirlerken, 4 kriteri öne çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile yaptığı görüşmenin ardından seçimin yenilenmesi kararı aldı. Erdoğan, dün de Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu geçici hükümeti kurması için Başbakan olarak atadı. Anayasa gereği; seçim hükümetinde Ak Parti 11, CHP 6, MHP 3, HDP 3 ve bağımsızlarda 3 sandalyeye sahip.


 CHP ve MHP bu hükümete üye vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak Davutoğlu, anayasa gereği CHP ve MHP'den isimlere de bakanlık teklifinde bulundu.


 Davutoğlu, üç partiden isimlere teklif götüren bazı temel kriterleri dikkate aldı. Teklif götürülen isimlere bakıldığında temel kriterleri şöyle sıralamak mümkün:


 1- Devlette bürokrat veya bakan olarak görev yapanlara ağırlık verildi. Devlet adamlığı niteliği tercih nedeni oldu.


 2- Parti içi muhalif isimlerin seçildiği algısının oluşmamasına önem verildi. Bu çerçevede genel başkanlara yakın milletvekilleri de teklif yapılanlar arasında yer aldı.


 3- Kendi parti tabanlarında saygınlığı veya popülaritesi olmalarına bakıldı.


 4- Kürtçü siyasi gelenekten gelen isimlere teklif yapılmadı.


 Tekin Bingöl, CHP Ankara Milletvekili. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği, serbest hekimlik ve özel sektörde şirket yöneticiliği yaptı.

Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...