BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > ‘Alzheimer’a meyve suyu

‘Alzheimer’a meyve suyu

Haftada birkaç kez meyve ya da sebze suyu içmek, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.



WASHİNGTON-Haftada birkaç kez meyve ya da sebze suyu içmek, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıyor. ABD’nin Vanderbilt Üniversitesinden Profesör Qi Dai başkanlığındaki araştırmacılar, 1991-1992’den itiberen 9 yıl boyunca Seattle bölgesindeki sağlıklı 1836 kişinin hayat biçimleri, beslenme alışkanları ve anlama kabiliyetlerini inceledi. Araştırmanın sonucunda, haftada 3 defadan fazla meyve ya da sebze suyu içenlerin Alzheimer’a yakalanma riskinin yüzde 76 oranında azaldığı, bu oranın haftada bir kez meyve-sebze suyu içenlerdeyse sadece yüzde 16 olduğu ortaya çıktı. Profesör Dai, C, E vitaminleri ve karoten gibi antioksidanların Alzheimer hastalığından koruduğunun uzun zamandır bilindiğini ancak bu araştırmayla farklı olarak polifenollerin etkisinin ortaya çıktığını söyledi. Dai, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların da bazı polifenol maddelerin (meyve-sebze suları ve çayda bulunan doğal antioksidan organik maddeler) antioksidan etkisi olan vitaminlerden daha fazla sinir koruyucu etkisinin olduğunu doğruladığını söyledi. ABD’de 4.5, Avrupa’da yaklaşık 5.4 milyon kişi Alzheimer hastası.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT