Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Balkanlarda göçmen krizi büyüyor

Balkanlarda göçmen krizi büyüyor

DÜNYA Haberleri

Balkan ülkelerinde yaşanan göçmen krizi nedeniyle Macaristan da çareyi sınıra tel örgü çekmekte buldu.

Son dönemde Makedonya-Yunanistan sınırında yaşanan yoğunluk ve olaylarla yeniden gündeme gelen kaçak göçmenler, yaklaşık bir yıldır “koridor” olarak kullandıkları Makedonya ve Sırbistan'daki en önemli konuların başında geliyor. Makedonya hükümeti, son bir hafta içinde artan kaçak göçmen sayısı dolayısıyla sınır bölgelerinde “kriz hali” ilan edip kontrolleri artırırken, diğer Balkan ülkeleri göçmen sorununun kendilerine de sıçramasından endişe ediyor.
İLTİCA KANUNU DEĞİŞTİ
Zorlu yolculuktaki tüm risklere rağmen hayatları pahasına AB ülkelerine ulaşmaya çalışan kaçak göçmenlerin sayısı, her geçen gün artmaya devam ederken, göçmen yoğunluğu, koridordaki ülkelerden Makedonya'yı mevcut iltica kanununda değişiklik yapmaya itti. 18 Haziran'da mecliste onaylanan değişiklik kapsamında ülkeye giren göçmenlere 72 saat boyunca geçici sığınma ve bu süre zarfında başta trenler olmak üzere toplu taşıma araçlarını kullanma hakkı tanındı.
GÜNDE 700 KİŞİ
Önce Yunanistan'a, oradan da Makedonya'ya gelen göçmenler, kendilerini Sırbistan sınırındaki Tabanovtse'ye götürecek trenlerin hareket ettiği, Gevgeli'deki tren istasyonunda adeta kamp kurdu. Bölgedeki göçmenlere yardım eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ilk zamanlarda ülkeye günde 600 ila 700 kaçak göçmen girdiğini ancak bu sayının ağustos ayının ortalarında 2 bine ulaştığını açıkladı.
BÖLGEYE ASKER
Makedonya hükümeti, ülkenin güney sınırındaki göçmen yoğunluğu dolayısıyla “kriz hali” ilan ederek, sınırın daha iyi kontrol edilmesi için bölgeye asker gönderdi. Makedonya İçişleri Bakanlığı, iltica kanunundaki değişikliğin üzerinden geçen iki ay içerisinde 44 bin 414 göçmene geçici sığınma izni verildiğini, bunun 33 bin 461'inin Suriye vatandaşları olduğunu açıkladı. Öte yandan 34'ü Suriye vatandaşı olmak üzere 47 göçmenin de Makedonya'dan kalıcı sığınma talebinde bulunduğu bildirildi.
SINIRA TEL ÖRGÜ
Sırbistan üzerinden gelen göçmenleri engellemek isteyen Macaristan, bu ülke ile sınırına tel örgü çekiyor. Macar yetkililer, 3 metre yüksekliğinde ve 175 kilometre uzunluğundaki tel örgünün yanı sıra yasa dışı göçü engellemek için polis teşkilatı içinde sınır koruma birlikleri kurulacağını açıklamıştı. 2012 yılında 2 bin kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu Macaristan'da bu sayının, ülkeye gelen yasa dışı göçmen sayısının ise yıl sonuna kadar ise 300 bine ulaşabileceği belirtiliyor.
ROTA DEĞİŞEBİLİR
Büyük çoğunluğu Suriye, Afganistan, Irak gibi ülkelerden gelen göçmenler Yunanistan, Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a ulaşmayı hedefliyor. Macaristan'ın, göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için Sırbistan sınırına tel örgü çekmesi, kaçak göçmenlerin umuda yolculukta “rota” değiştirmesine neden olabilir. Göçmenlerin, gelecek günlerde Bosna Hersek, Hırvatistan ve Romanya üzerinden AB ülkelerine ulaşmayı denemesi bu ülkeleri endişelendiriyor. Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı Yabancılar Şubesi Müdür Yardımcısı İzet Nizam, göçmen dalgasının Bosna Hersek'e doğru ilerleyebileceğini ihtimal dahilinde olduğunu belirterek, Macaristan'ın çektiği tel örgünün, göçmenlerin bir kısmının Bosna Hersek, bir kısmının ise Romanya üzerinden AB ülkelerine doğru ilerlemesine neden olabileceğini söyledi.
50 CAN DAHA...
Afrika'dan Avrupa'ya kaçak göçün en yoğun olduğu güzergahlardan Libya ile İtalya arasında kurtarma müdahalesinde bulunulan bir teknenin içinde 50 göçmenin cesedine ulaşıldı. Avrupa Birliği (AB) Ülkelerinin Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (FRONTEX) ve İtalyan donanması tarafından bölgede yürütülen Triton operasyonu kapsamında görev yapan “Poseidon” isimli bir İsveç gemisinin yaptığı müdahalede 439 göçmeni kurtardı. Kurtama sırasında teknede 50 kişinin de cesedine ulaştı. Rainews24 kanalının haberine göre, göçmenlerin teknenin motorundan çıkan zehirli duman nedeniyle öldüğü ifade edildi. İçinde 50 cesedin bulunduğu tekne de olmak üzere İtalyan sahil güvenlik ekipleri ve Frontex kapsamında görev yapan diğer ülke gemilerinin bugüne kadar kurtardığı toplam göçmen sayısının bin 900'den fazla olduğu belirtildi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...