Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bakanlık rekoru kırdı

Bakanlık rekoru kırdı

GÜNDEM Haberleri

Babacan, 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana aralıksız bakanlık yaparak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uzun görevde kalan bakanı oldu

Yücel KAYAOĞLU

Geçici seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu'nun Türkiye'yi seçimlere götürecek yeni kabineyi bugün açıklaması bekleniyor. AK Parti kurmayları, geçici hükümette şu anda kabinede görev yapan 3 dönemlik bakanların olmayacağını açıklamıştı. AK Parti'deki 3 dönem kuralına takıldığı için milletvekili olamayan ancak halen bakanlık görevini sürdüren isimlerden biri de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan. Babacan, bugün açıklanması beklenen geçici hükümette yer almazsa bile Türkiye Cumhuriyeti tarihinde aralıksız en uzun görev yapan bakan olacak. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin ardından 58. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti kuruldu. Babacan da 3 Kasım'da milletvekili seçilip, 15 gün milletvekilliği yaptıktan sonra 18 Kasım'da ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak atandı. Babacan, 59'uncu hükümette yine ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevine getirildi.  3 Haziran 2005 tarihinde, Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere Başmüzakereci olarak atandı. 60'ıncı Hükümette önce Dışişleri Bakanı, ardından yapılan bir değişiklikle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı; 61'inci hükümette “Ekonomik Konularda Genel Koordinasyondan Sorumlu” Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirildi. 62'nci hükümette de yine “Ekonomik Konularda Genel Koordinasyondan Sorumlu” Başbakan Yardımcılığı görevini yürütmeye devam etti. Babacan 7 Haziran yapılan seçimlerinde 3 dönem kuralı nedeniyle milletvekili olamamasına rağmen, yeni hükümet kurulamadığı için başbakan yardımcılığını bugüne kadar sürdürdü.
13 YIL KESİNTİSİZ
AK Parti hükümetlerinde kesintisiz görev yapan üç isim Beşir Atalay, Ali Babacan ve Binali Yıldırım idi. Binali Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı sebebiyle koltuğu bırakmasıyla AK Parti hükümetlerinin kesintisiz Bakanlık görevi yapan isimleri Beşir Atalay ve Ali Babacan kalmıştı. Ancak Davutoğlu'nun genel başkanlığa gelmesinden sonra kurulan yeni hükümette Beşir Atalay'ın kabine dışında kalmasıyla ilk AK Parti hükümetinden bu yana her kabinede görev alan tek isim Ali Babacan oldu. Böylece Babacan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 13 yıl kesintisiz bakanlık yapan isim oldu.
EKONOMİ POLİTİKALARINDAN TAVİZ VERMEDİ
Ali Babacan, 13 yıllık bakanlık görevinin büyük bölümünde ekonomiden sorumlu oldu. Uygulanan ekonomik politikalardan taviz vermemekle bilinen Babacan, bu yönü nedeniyle zaman zaman partisiyle karşı karşıya geldi. Özellikle Merkez Bankasının faiz politikası nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabinedeki bazı bakan arkadaşları ile ters düştü. Babacan'ın ekonomi politikası hem yurt içi hem de yurt dışındaki finans ve ekonomi çevreleri tarafından başarılı bulunuyordu.
Parlak geçmişe sahip
Ali Babacan, 1967 yılında Ankara'da doğdu. 1985'te Türk Eğitim Derneği Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi'ni birincilikle bitirdi. 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden üniversite birincisi olarak mezun oldu. 1990 yılında Fulbright bursunu kazanarak, ABD Northwestern Üniversitesi Kellogg School'da İşletme dalında Yüksek Lisans (MBA) yaptı. 1992-1994 yılları arasında, ABD'de finans sektörünün üst düzey yöneticilerine danışmanlık yapan özel bir şirkette çalıştı. 1994-2002 yılları arasında, Ankara'da özel sektörde iş hayatını sürdürdü. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kurucu Üyesi olarak siyasete adım attı ve 3 Kasım 2002 seçimlerinde Meclis'e girdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...