İstanbul'un dev projeleri Türkiye'ye çağ atlattı

İstanbul'un dev projeleri Türkiye'ye çağ atlattı

GÜNDEM Haberleri

İstanbul'un dev projeleri Türkiye'ye çağ atlattı...Ne seçim ne de bir türlü kurulamayan koalisyon muhteşem projelerin hızını kesebildi

Kanal İstanbul, Marmaray, Ankara-İstanbul YHT, İstanbul'a 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de aralarında bulunduğu İstanbul'un mega projeleri, Türkiye'nin çehresini değiştiriyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın son 13 yılda gerçekleştirdiği 260 milyar liranın üzerindeki yatırımlarla Türkiye ve İstanbul âdeta çağ atladı. Marmaray ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) gibi hayata geçirilen büyük projelerin yanı sıra; 3. havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu projelerinin yapımına devam ediliyor. 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, Kanal İstanbul ve Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projelerinin ihaleleri için de hazırlıklar başladı.
ÜÇ KATLI TÜNEL

2 kara yolu ve 1 metro yolunun boğazın altından geçeceği proje, ihale aşamasına geldi. Projenin tamamlanmasıyla Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası seyahat süresi 14 dakikaya inecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası 6 bin 500 metrelik tünelden 40 dakikada geçilecek. 3. havalimanı, köprüleri birbirine bağlayan akslar ile entegre olacak. Tünelin, 5 yıl içinde hazır hale gelmesi hedefleniyor.

SÜRAT DEMİRYOLU

Ankara-İstanbul arasını 1 saat 15 dakikaya düşürecek Ankara-İstanbul Sürat Demiryolu Projesi, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılacak. İmtiyaz hakkı verilen firmaya hem 3. Köprü, hem 3. Havaalanı hem de Halkalı'ya kadar uzanan demir yolu hattının kullanılması imkânı sağlanacak.

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ

İstanbul-İzmir arasında kara yolu ulaşımını 3.5 saate düşürecek söz konusu projenin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü hizmete girdiğinde, bu bölümdeki 1-1.5 saatlik ulaşım süresi 6 dakikaya inecek. 3 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci asma köprüsü, önümüzdeki yıl açılacak.

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI

Tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünya liderliği koltuğuna oturacak 3. havalimanı, 76 milyon metrekarelik alan üzerine kuruluyor. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon avro olması öngörülen havalimanında ilk etabın, 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. İstanbul 3. Havalimanı'na kolay erişimi sağlamak için Gayrettepe-3. Havalimanı metro hattının etüd ihalesi de 27 Temmuz'da sonuçlandı. 33 kilometre uzunluğunda olacak hat, iki nokta arasında ulaşımı 26 dakikada sağlayacak.

SABİHA GÖKÇEN METROSU

İstanbul'da ulaşımı ve trafiği rahatlatmak için Kaynarca-Sabiha Gökçen Metro Hattı yapım ihalesi de gerçekleştirildi. Söz konusu hat 7.4 kilometre uzunluğunda olacak. 4 istasyondan oluşacak. Sözleşmeye göre metro hattı, Mart 2018'de tamamlanacak.

AVRASYA TÜNELİ
Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek Avrasya Tüneli ile yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek. Proje, Aralık 2016'da tamamlanacak. Yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolara malolacak.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

2013'te yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı birbirine bağlanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...