Patentler değer kazanıyor

/ Kaynak: İHA
Patentler değer kazanıyor

Ekonomi Haberleri  / İHA

Patent başvurusu 2015 yılında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2'lik artış gösterdi.

Türk Patent Enstitüsü (TPE), 2015 yılının patent istatistiklerini açıkladı. Buna göre; patent başvurusundaki artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2'lik artış gösterdi. Patent başvuru sayılarındaki yükselişe karşı olarak faydalı model başvuru sayıları düştü. Enstitüsünün geçen yıl açıklanan istatistiklerine göre 2014 yılında gerçekleşen patent başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 2 artış göstererek toplamda 16 bin adede ulaştı.
Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, konuyla ilgili açıklamasında, “TPE'nin açıklamış olduğu rakamlara göre patent başvuru sayılarının geçen yıllara oranla artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Söz konusu artış ekonomik açıdan olduğu kadar firmalarımız açısından da umut verici nitelikte. Konuya farklı bir açıdan bakarsak faydalı model kavramı dünya literatüründe küçük patentler olarak adlandırılır ve sanayisi gelişmekte olan ülkeleri desteklemek amacıyla, sınırlı sayıda ülkelerde kabul edilen uygulamadır.
Bu sebeple faydalı modellerin başvuru sayılarının düşme eğilimde olması bunun yerine özgün, buluş basamağı olan ve yenilik ihtiva eden patent başvurularının artması ürettiğimiz ürünlerin katma değerli ve nitelikli ürünler olduğunu göstermektedir” dedi.
Patent başvurularındaki artışın Ar-Ge ve inovasyonda yaşanan gelişmelere bağlı olduğunu belirten Akbulut, buluş sahiplerine verilen teşvik ve hibelerin kapsamının genişletilip resmi prosedürlerin azaltılarak buluş yapan herkesin bu teşviklerden faydalanması gerektiğini ifade etti. 

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...