IŞİD'in tarihi Bel Tapınağı'nı yıktığını BM doğruladı

IŞİD'in tarihi Bel Tapınağı'nı yıktığını BM doğruladı

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler, Suriye'de antik kent Palmira'daki Bel Tapınağı'nın yıkıldığını açıkladı.

BM Operasyonel Uydu Uygulama Programı (UNOSAT) tarafindan uzaydan çekilen ve Twitter'dan yayımlanan fotoğraflar, Roma İmparatorluğu'ndan kalma 2000 yıllık tapınağın imha edildiğini gösteriyor.
Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi önceki gün, IŞİD militanlarının Bel Tapınağı'nın bir bölümünü çok sayıda patlayıcı ile yıktığını duyurmuştu.
UNESCO: SAVAŞ SUÇU
Suriye'nin antik yapılardan sorumlu yetkilisi Mamun Abdülkerim, BBC'ye yaptığı açıklamada tapınağın "hala ayakta olduğunu" söylemişti. IŞİD militanları geçen hafta Palmira'daki bir diğer tapınak olan Baalşamin'i de havaya uçurmuştu. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Baalşamin Tapınağı'nın yıkılmasının "savaş suçu" olduğunu belirtmişti.
IŞİD'in çocuk militanları da daha önce Palmira'nın antik tiyatrosunda 20'den fazla Suriye askerini infaz etmişti.
DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDEYDİ
Palmira, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. IŞİD, antik kenti Mayıs ayında ele geçirmişti. Suriyelilerin Tedmur olarak adlandırdığı Palmira, başkent Şam ile ülkenin doğusundaki Deyru'z Zor şehri arasındaki yol üzerinde, stratejik bir bölgede bulunuyor. 2011'de başlayan iç savaş öncesi Palmira'yı her yıl 150 binden fazla turist ziyaret ediyordu. IŞİD daha önce Irak'ta da İslam öncesi dönemden kalma bazı anıtları, "putperestliğin sembolü" olarak nitelendirerek imha etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...