İpek yolu operasyonu

İpek yolu operasyonu

Ekonomi Haberleri

Koza-İpek Grubu'nun ada ülkelerine yaptığı 7 milyar dolarlık paranın peşine düşen Savcılık, paranın 'FETÖ'ye gidip gitmediğini araştırıyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'e soruşturma açtı. Bu çerçevede Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekipleri, holdingin medya dışındaki 23 şirket ve vakfında dün arama yaptı. Şirketin, evrak ve bilgisayarlarına el kondu. Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in Ankara'daki evi ve şirkete bağlı İpek Üniversitesi aranan adresler arasındaydı. 6 şirket yöneticisinin gözaltına alındığı öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan Akın İpek'in ise 30 Ağustos'ta Londra'ya gittiği iddia edildi.
1 YILDIR TAKİP EDİLİYORDU
 MASAK tarafından 1 yıldır yürütülen soruşturma kapsamında çıkarılan yakalama kararında ilginç bilgiler yer aldı. Buna göre Koza Altın A.Ş. 210 milyon TL sermaye ile 2014 yılında İngiltere'de Koza LTD. firmasını kurdu. Madenlerden gelen paranın buraya aktarılarak yurt dışına çıkarılabileceğine dikkat çekilen kararda, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarında ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ifade edildi. Kararda grup hakkında “Fetullahçı Gülen Terör Örgütü'ne finansman sağlamak, örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurt dışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak” gibi suç şüphelerinin bulunduğu belirtildi.
BAHREYN, MALTA VE KIBRIS
İddiya göre; İpek Grubu şirketleri Finansbank, Garanti, Akbank ve Bank Asya vasıtasıyla ada ülkeleri Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına 7 milyar 40 milyon dolar para transferi gerçekleştirdi. Bu paranın şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan para olup olmadığının ve hangi amaçlarla yurt dışındaki hesaplara gönderildiğinin tespit edilerek, bütün transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'a bildirilmesi istendi. Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin bütün banka hesap hareketlerinin incelenmesi de talep edildi. İncelemede Koza İpek Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın hesabına Erdemir'den 2011 yılında 122 milyon lira yatırıldığı fark edildi. Daha sonra bu paranın İSDEMİR'e ait olduğu ve EFT'nin yanlışlıkla yapıldığı açıklandı. Savcılık bu transferi inandırıcı bulmadı. Bütün bu incelemelerin ardından yakalama kararı çıkarıldı.
AKIN İPEK'TEN SAVUNMA:Trafik suçum dahi yok
Koza Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, dün kendi grubuna ait Kanaltürk televizyonuna gönderdiği açıklamada yurt dışına kaçtığı yönündeki iddiaları yalanladı. İpek, açıklamasında özetle şunları söyledi: “Yaklaşık iki yıldan beri, şahsım hakkında sorulmayan soru, grubum hakkında incelenmeyen hiçbir konu kalmadı. Sadece belli medya organlarının deli saçması iftiraları vardı. Devlet kurumlarımız o iftiraları da ciddi ciddi araştırdı. Allah bilir ben üstüme bir şey sıçratmadan, dikkatli yaşadım. Sizden tek ricam beni ve grubumu zan altında bırakmayın. Açıkça istediğinizi sorun, cevap vereyim. Belgelerini de göstereyim. Üzerimizde leke kalmasın. Doğrusu; benim trafik suçum dahi yok. Grubum da pırıl pırıl tertemizdir.”
İŞTE ARAMA YAPILAN ŞİRKETLER
? Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Vakfı
? Koza Altın İşletmeleri A.Ş.
? Koza Anadolu Metal Madencilik 
İşl. AŞ.
? Koza İpek Holding A.Ş.
? İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma e Üretim A.Ş.
? Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş.
? ATP Havacılık Tic. A.Ş.
? ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş.
? Koza İpek Basım Sanayi Tic. A.Ş.
? ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ.
? ATP Koza Turizm ve  Ticaret A.Ş.
? Koza İpek Sigorta Hizmetleri A.Ş.
? Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. A.Ş.
? AZ İpek Danışmanlık Proje Rek. Ve Org. Hizm. Tic. AŞ.
? BB İpek Danışmanlık Proje Rek. Ve Org. Hizm. Tic. AŞ:
? Konaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ.
? Özdemir Antimuan Madenleri AŞ:
? Koza Altın İşletmeleri AŞ:
? İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ.
? Atlantik Eğitim Yayın Tic. AŞ.
? IK Akademi İnşaat ve Taahhüt AŞ.

Hisseler sert düştü
Operasyonun ardından, İpek Grubunun borsada işlem gören şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler oldu. Operasyonla birlikte Koza Altın yüzde19.26, Koza Madencilik yüzde 17.95, İpek Doğal Enerji yüzde14.61 değer kaybetti. 
Medya operasyonu gibi gösterdiler
Operasyonlar tamamen grubun medya dışındaki şirketlerine yapılırken, gruba bağlı Kanaltürk ve Bugün TV'de yapılan canlı yayınlarda medyaya operasyon yapılıyormuş algısı oluşturmaya çalışıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi 'medyaya sindirme operasyonu' yapıldığı iddiasında bulundu. CHP Genel Başkana Kemal Kılıçdaroğlu, Akın İpek'i arayarak destek çıktı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oparesyonu tasvip etmediğini söyledi. CHP heyet oluşturup, Kanaltürk'e ziyarete gitti.
Gazetecilik skandalı
Operasyonun kokusunu alan İpek Grubu'nun gazetesi Bugün, bir gazetecilik skandalına imza attı. Gazete “IŞİD'e silah malzemeleri Akçakale'den” başlığıyla hükümetin terör örgütü IŞİD'e silah gönderdiğini yazdı. Ancak manşete konu olan fotoğrafların, tamamıyla farklı olaylardan alındığı tespit edildi. Fotoğrafların Suriyeli muhaliflere ait ve eski; tank görüntüsünün de YPG kaynaklı olduğu belirlendi
İpek yolu operasyonu

Sızdırdılar...
Yargı kararını ifşalarıyla bilinen Twitter fenomeni Fuatavni, İpek Grubuna operasyon yapılacağını günler öncesinden duyurdu. Akın İpek, 30 Ağustos'ta yurt dışına çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonun adliyeden mi yoksa emniyetten mi sızdırıldığını araştırıyor.















UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...