İhracatçı, yükseliş için eylülden çok umutlu

İhracatçı, yükseliş için eylülden çok umutlu

Ekonomi Haberleri

Ağustos ayında ihracat yüzde 4.9 azaldı ve 10.4 milyar dolarda kaldı. İhracatçı eylül ayında pozitif rakam bekliyor...

Dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmeler, Türkiye'nin pazarlarındaki daralma ile döviz kurundaki dalgalanmalar, ağustos ayı ihracatını da vurdu. Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 azalarak 10 milyar 482 milyon 987 bin dolar olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye'nin bu yılın sekiz ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8.9 düşüşle 95 milyar 135 milyon 724 bin dolara indi. İhracat, 2014'ün ocak-ağustos döneminde 104 milyar 439 milyon 491 bin dolar seviyesindeydi. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 gerileyerek 147 milyar 947 milyon 94 bin dolar oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon, önceki ayların lideri otomotivi geride bıraktı ve 1 milyar 547 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Otomotiv 1 milyar 363 milyon 694 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, kimyevi maddeler 1 milyar 192 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
AVRUPA DÜŞTÜ AMA ÖNDE
Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Fransa şeklinde sıralandı. Almanya'ya ihracat yüzde 8.1, İngiltere'ye ihracat yüzde 2.8 ve ABD'ye ihracat yüzde 0.7 geriledi. Aynı dönemde Irak ve Fransa'ya ihracatta artış dikkat çekti. En yüksek ihracat artışı da yüzde 222.9 ile Ürdün'de yakalandı. Bu dönemde Gana, Kongo ve Katar, ihracat artışında öne çıkan ülkeler oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, avro/dolar paritesindeki düşüşün, ihracatçılar için sıkıntıya yol açtığını, döviz kuru maliyetinin ihracata faturasının 8 ayda toplam 8.9 milyar dolar olduğunu ifade etti. Konuşmasına, şehitlere Allah'tan rahmet, tüm ulusa başsağlığı dileyerek başlayan Büyükekşi, ülkenin birliğinin önemine dikkat çekti. Toplantıda, eylül ayından itibaren ihracatta yükseliş beklediğini, bunu daha önce de ifade ettiğini söyleyen Büyükekşi, “Umarım gerçekleşir” dileğini ifade etti. İhracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısının ardından fındık ihracat sezonunun açılış törenine katılan Büyükekşi, dünya fındık üretiminin yüzde 75'inin, dünya fındık ihracatının da yüzde 80'inin Türkiye'den yapıldığına dikkat çekti ve yakın zamanda Giresun'da açılması planlanan fındık borsasının sektöre büyük faydası olacağına inandığını söyledi.
FINDIKTA HEDEF 1 MİLYON TON
Üretim ve ihracatta rekorlar kıran fındık sektörü, yeni sezon ürün ihracatına Akçakoca'da şenlikle başladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin de katıldığı törenle ihracat sezonunu başlatan fındık üreticileri, 2023 üretim hedefini 1 milyon tona yükseltti. TİM Başkanı, işlenmiş ürünün önemine dikkat çekerek, “1980'de işlenmiş fındık ihracatı yüzde 10, işlenmemiş yüzde 90'dı. Şimdi işlenmişin oranı yüzde 42'ye yükseldi” dedi.
Erken seçimle belirsizlik azaldı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bütün dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalardan Türk iş adamlarının da büyük oranda etkilendiğini söyledi. ABD Merkez Bankası'nın faiz kararından, Çin'deki zayıf büyümeye kadar birçok gelişmenin etkisini gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, “Dış piyasalarda rüzgârın hiç dinmediği bir süreçten geçiyoruz. Buna rağmen iyi gidiyoruz. AB, dış alımını sadece yüzde 4 artırırken, Türkiye'nin AB'ye ihracatının yüzde 12 artması önemli. AB'ye karşı beklentilerimiz pozitif yönde” dedi. İhracatçının yılmadığını, yeni okyanuslara yelken açtığını söyleyen Büyükekşi, İran'ın odak noktalarında olduğunu, yakın dönemde de Nijerya, Filipinler, Batswana, Namibya gibi ülkelere ticaret heyeti düzenleyeceklerini ifade etti. Büyükekşi, erken seçimin de kısa vadedeki belirsizlikleri ortadan kaldırdığını, seçim sürecinin ekonomi için minimum maliyetle geçmesi temennisinde bulunduklarını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...