Farhan Haq: Türkiye ve Irak konuyu karşılıklı diyalog yoluyla çözmeli

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Farhan Haq: Türkiye ve Irak konuyu karşılıklı diyalog yoluyla çözmeli

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, Türk askerinin Irak'ta eğitim için bulunması ve Irak'ın tepkisine ilişkin sorunun, iki ülke arasında diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, basın brifinginde gazetecilerin, "Irak'tan size Musul'daki Türk askeri varlığı konusunda bir şikayet geldi mi?" sorusu üzerine, "BM Genel Sekreterliği, Kuzey Irak ve özellikle Musul yakınlarındaki Türk askeri varlığı konusunda BM Güvenlik Konseyi'ne sunum yapacak. Bölgede BM varlığının güvenlik nedeniyle sınırlı olmasına karşın bu konuda mümkün olduğunca bulgu toplandı" dedi. 

Türk ve Irak taraflarının tansiyonu düşürmek için birbirleriyle en üst düzeyde irtibat halinde olduklarının bilindiğini vurgulayan Haq, "BM, iki tarafı da bu konuyu karşılıklı yapıcı diyalog yoluyla çözmeleri için teşvik eder" diye konuştu.

BMGK'da TSİ 22.00'de Rusya'nın talebi üzerine Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin kapalı toplantı olacağı belirtilmişti. Jenca'nın sunumunun da bu toplantıda gerçekleşebileceği ifade edildi.

Samantha Power: Türkiye ile Irak hükümetine siyasi diyalog çağrısı yapıyoruz

BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da yaptığı açıklamada, "Irak'ta tüm ülkelerin, bizim de yaptığımız gibi, Irak Hükümeti ile koordineli ve Hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Power, Türk askerinin Irak'ta bulunması konusundaki tartışmalara ilişkin ABD'nin tavrının sorulması üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz Türkiye ile Irak hükümetine siyasi diyalog çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...