'Türk Cumhuriyeti çatısı altında güven içinde yaşıyoruz'

Düzenleyen:
'Türk Cumhuriyeti çatısı altında güven içinde yaşıyoruz'

DÜNYA Haberleri

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Biz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin garantisi ve varlığı altında, huzur ve güven içinde yaşıyoruz" dedi.

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Bugün Suriye'deki zenginlere bakın, hepsinde para var ama huzur ve güven yok. Biz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin garantisi ve varlığı altında, huzur ve güven içinde yaşıyoruz" dedi. 

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nin gala yemeği, Çırağan Sarayı'nda gerçekleşti.

Yemekte konuşan Eroğlu, zirvenin daha fazla refah için toplandığını söyledi.

Kıbrıs politikalarıyla ilgili bilgi veren Eroğlu, Kıbrıs'ta doğmuş ve büyümüş Kayseri kökenli birisi olduğunu, yoksulluk ve fakirliğin ne demek olduğunu iyi bildiğini anlattı. Babasının 2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybettiğini dile getiren Eroğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nı da gördüğünü ve savaşın çirkin yüzüne şahit olduğunu ifade etti. 

Eroğlu, 39 yılının siyasette geçtiğini aktararak, 1976 yılında girdiği siyasetten 3-5 ay önce çıktığından bahsetti. Bu yıllar içerisinde başbakanlık, cumhurbaşkanlığı ve parti başkanlığı yaptığını söyleyen Eroğlu, Kıbrıs sorununun bütün safhalarını yaşadığını bildirdi.

Bugün 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ortaya çıkardığı ortamda huzur ve güven içinde yaşadıklarını vurgulayan Eroğlu, "Elbette refahı herkes tatmak ister ama huzur ve güven yoksa... Bugün Suriye'deki zenginlere bakın, hepsinde para var ama huzur ve güven yok. Biz bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin garantisi ve varlığı altında, huzur ve güven içinde yaşıyoruz" dedi. 

Kıbrıs konusunda Rum kesimiyle yürütülen süreçlerle ilgili bilgi veren Eroğlu, kendisinin ve Rauf Denktaş'ın yaptığı müzakereler ve yansımalarını anlattı. Kendisinin adının "uzlaşmaz"a çıktığını ifade eden Eroğlu, kendisinin uzun zaman başbakanlık yaptığını ve tüm görüşmeleri takip ettiklerini belirtti. Eroğlu, savaşın acı yüzünü de gördüğüne dikkati çekerek, "Elbette savaşı değil barışı istiyorum ama 'nasıl olursa olsun da barış olsun' düşüncesi içerisinde olmadım" değerlendirmesini yaptı.

Eroğlu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni devlet olarak tanımasa bile Kıbrıs sorununa çözüm bulacak taraflardan olduğuna işaret ederek, iki kesime de eşit muamele yapılması gerektiğini kaydetti. 

Rum tarafının görüşmelerde garanti konusunu sulandırmak istediğine dikkati çeken Eroğlu, "Müzakere masasında olan biri olarak Rumların ne istediğini biliyorum. İsteklerinin bu olmayacağını biliyorum. Ne Türkiye garantörlükten vazgeçer ne de istedikleri toprakları verebiliriz" diye konuştu. 

Konuşmasının ardından, Eroğlu'na İstanbul Valisi Vasip Şahin tarafından onur plaketi verildi. 

Gala yemeğine, UİP Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile iş ve siyaset dünyasından isimler de katıldı.

Etkinliğe, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Asya, Avrupa, Amerika ve Balkanlar'daki 80 ülkeden siyasetçi ve iş adamları katılacak. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...