'DAEŞ'e karşı verilen mücadele hız kazandı'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'DAEŞ'e karşı verilen mücadele hız kazandı'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Savunma Bakanı Carter, DAEŞ'e karşı verilen mücadelenin "hız kazandığını" belirterek, koalisyon ülkelerinden çabalarını artırmalarını istedi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DAEŞ'e karşı verilen mücadelenin "hız kazandığını" belirterek, koalisyon ülkelerinden çabalarını artırmalarını istedi.

Carter, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'ne yaptığı konuşmada, bütün koalisyon ülkelerinin "daha fazla çaba göstermesi" gerektiğini söyledi.

DAEŞ'e karşı mücadelenin hız kazandığını belirten Carter, "Hepimiz daha fazla çaba göstermeliyiz. Türkiye'nin daha fazla çaba göstererek, sınırlarında sıkça oluşan delikleri kontrol etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Carter, "Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri hava saldırılarına ilk günlerde katıldı, sadece hava saldırılarına. Fakat o zamandan beri Yemen'deki iç savaşla hem havadan hem karadan meşgul oldular" dedi.

"Irak ordusu belli bir ölçüde dayanıklılık gösterdi"

"ABD'nin DAEŞ'e karşı stratejisi ve ABD'nin Irak ve Suriye politikası" başlığı altında konuşan Carter, geçtiğimiz aylarda ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak'ta "özelleştirilmiş eğit ve donat" programı uyguladıklarını belirtti. 

DAEŞ'e karşı verilen mücadele kapsamında Irak ordusuna büyük araçlara karşı kullanmak amacıyla AT-4 tipi omuzdan atılan füze eğitimi de dahil olmak üzere eğitimler verdiklerini belirten Carter, hala önlerinde uzun bir savaş olduğunu ve Irak ordusunun "belli bir ölçüde" dayanıklılık gösterdiğini söyledi.

"(Kara operasyonun) yerel güçleri tarafından yapılması gerekir"

Carter'ın açıklamaları üzerine konuşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise, taktiksel olarak koalisyon güçlerinin bir gelişme gösterdiğini kabul etmekle birlikte, "Biz bu savaşı kazanmıyoruz. Zaman bizim tarafımızda değil" ifadelerini kullanarak tepkisini gösterdi. 

McCain, şu anda DAEŞ'e karşı verilen mücadele içerisinde daha aktif bir kara harekatı gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Hala Rakka'yı geri almak isteyen karada bir askeri birlik yok" şeklinde konuştu.

Bakan Carter ise Başkan Obama yönetiminin DAEŞ'e karşı Amerikan askerlerinin karadan direkt operasyon yapmaması metodunu desteklediğini söyledi.

Carter yakın bir zamanda, bunun bir karşılık verebileceğini, fakat uzun vadeli politikada ABD için sıkıntılar yaşatacağını söyledi. Carter, "Uzun vadede, ele geçirilen bölgenin güvenliği ve yönetimi konusunda ciddi sorunlarla yüzleşeceğiz, (kara operasyonu) yerel güçler tarafından yapılması gerekir" dedi.

Carter ile birlikte Silahlı Hizmetler Komitesi'ne konuşan ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı generallerinden Paul Selva ise DAEŞ'e karşı mücadele eden Suriyeli demokratik güçlerin ve Kürt müttefiklerin, alınması halinde Rakka'yı elde tutabileceklerinden emin olmadığını söyledi.

Selva, Suriyeli demokratik güçlerin ve Kürt müttefiklerin Rakka'ya baskı uygulamak istediklerini belirterek, devamında, "Güvenliğin sağlanması ve kontrolü konusunda yeterince güç gösterebilecekleri çok net değil" değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Suriye'de "uçuşa kapalı bölge" konusuna da değinen Selva, bunun siyasal ve askeri sebeplerden dolayı olamayacağını belirterek, "Asıl sorulması gereken soru, şu an bunun için siyasal ortam uygun mudur?" ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...