Krizin tek çaresi yenilenebilir enerji

Düzenleyen:
Krizin tek çaresi  yenilenebilir enerji

Ekonomi Haberleri

Uzmanlar, son 15 yılda doğalgaz tüketimi yüzde 234 artan Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini vurguluyor

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında tırmanan kriz gündemdeki yerini korurken, Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre İşeri ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, Türkiye’nin yenilenebilir ve yerli enerji kaynaklarına yönelerek bu krizi fırsata çevirebileceğini söyledi. Türkiye’nin enerji konusunda doğalgaz ve ithal kömür nedeniyle Rusya’ya bağımlı olduğunun altını çizen Emre İşeri, “Enerji için bu kadar Rusya’ya bağımlıyken bölgede etki sahibi olamazsınız. Alternatif olarak düşünülen nükleer enerjide de adres Rusya. Belki bu kriz Türkiye için hayırlara vesile olur. Rusya krizi fırsata çevrilmelidir. Acilen bunlara çözüm bulmalı ve güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi kendi öz kaynaklarımıza yönelmeli, bunu devlet politikası haline getirmeliyiz” dedi.

Nurdan Yıldırım Özcan da, “Türkiye, yılda tüketilen elektriğin iki mislini rüzgardan elde etme potansiyeline sahip bir ülke. Bu yalnızca karadaki rüzgâr potansiyeli, Danimarka’daki gibi denizde rüzgâr santralleri kurulursa bu rakam daha da fazla. Son zamandaki büyük artışa karşın bu potansiyelin henüz yüzde 5’i bile kullanılamıyor” diye konuştu. 2015 yılı itibariyle 75 ilde doğalgazla ısınma yapıldığını, abone sayısının 10 milyona ulaştığını belirten Özcan, “Toplam hane sayısının yarısı doğalgaz kullanıyor. Türkiye, son 15 yılda doğalgaz tüketimindeki yüzde 234 oranındaki artış ile Avrupa’nın en çok doğalgaz tüketen ülkesi” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...