Müjdeler imzaya kaldı

Düzenleyen:
Müjdeler imzaya kaldı

Ekonomi Haberleri

Esnafa 30 bin lira faizsiz kredi, çiftçiye sera desteği, evleneceklere çeyiz hesabı gibi müjdeleri içeren taslak Başbakan'ın imzasının ardından devreye girecek

Hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında hayata geçirmeyi beyan ettiği müjdeleri içeren kararname taslağı, bakanlar tarafından imzalanarak Başbakanlığa gönderildi. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında bir haftada hayata geçirmeyi planladığı; esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik eylemleri içeren kararname taslaklarını imzaladığını belirterek, söz konusu taslakların Başbakanlığa sevk edildiğini bildirdi. Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Eylem Planı'nda yer alan düzenlemeler hakkında bilgi veren Şimşek, söz konusu taslakta, çeyiz hesabı uygulaması, gençlere, kabul edilecek projeleri karşılığında 100 bin liraya kadar hibe, esnafa faizsiz kredi ile sera desteği uygulamasının bulunduğunu vurguladı.
ESNAFA ACİL DESTEK
Esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla Hazine destekli faiz indirimli kredi kullandırıldığını ifade eden Şimşek, taahhüt edilen 30 bin lira faizsiz kredi desteğinin ivedilikle uygulamaya konulması amacıyla 2015 yılı kararnamesinde değişiklik yapıldığını ve bu hususun ayrıca 2016 yılı kararnamesine de eklendiğini kaydetti. Şimşek, "Böylece, esnaf ve sanatkarlarımızın makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla söz konusu krediyi Hazine destekli olarak faizsiz kullanma imkânları oluşacaktır" ifadelerine yer verdi.

Çiftçi modern tarım yapsın diye 100 bin TL

∂ Tarımsal kesime düşük faizli kredi kullandırılmasına yönelik uygulama kapsamında, halihazırda "kontrollü örtü altı tarımı" adı altında sera yatırımları için çiftçilere yüzde 75'e kadar faiz indirimli kredi kullandırıldığını hatırlatan Şimşek, "Çiftçilere sera desteği verilmesi" kapsamında, ilave olarak faizsiz 100 bin liraya kadar sera modernizasyonu için destek verilmesinin amaçlandığını, bu çerçevede ilgili kararnamede değişiklik yapıldığını ifade etti.

Fikri olan gençlere 100 bin lira kredi

∂ "Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilmesi" taahhüdü kapsamında, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı'nı bitiren genç girişimci esnaf ve sanatkârların KOSGEB tarafından onaylanan projelerine 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkânı getiriliyor. Bu eylemin de uygulamaya konulması amacıyla 2015 yılı kararnamesinde değişiklik yapılarak, söz konusu husus 2016 yılı kararnamesine de eklendi. Bakan Şimşek, genç girişimcilerin bu kredisinin yüzde 85'ine de Hazine'nin kefalet sağlayacağını vurguladı.

27’sinden önce evlenene destek

∂ Çeyiz hesabı desteğiyle, evlenenlere katkı sağlanması amaçlanıyor. Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için Türk vatandaşı olması ve yurt içi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açması gerekiyor. Bu hesaba evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapılması, aylık ödemenin en az 100 en fazla 1000 lira olması isteniyor. Ayrıca 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğin yapılması da isteniyor. Bu şartları yerine getiren katılımcı, evliliğini beyan ettiğinde, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sine kadar devlet katkısı yatırılacak. Devlet katkısı için azami tutar 5 bin lira olacak ve her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...