Çekilme değil yeniden tanzim

Düzenleyen:
Çekilme değil  yeniden tanzim

GÜNDEM Haberleri

Başika bölgesindeki birliklerden bir kısmı, “gereklilik icabı” kuzey bölgelerine çekildi. Başbakan yeniden tanzim yapıldığını bildirdi.

Peşmergeye eğitim vermek için Irak’ın Musul kentinde konuşlanan Türk birliğinin bir kısmı, Irak merkezi yönetimiyle yaşanan krizin ardından yer değiştirdi. 10-12 araçlık konvoy, yeni bir düzenleme kapsamında Irak’ın kuzeyine intikal etti.  Askerî kaynaklar intikalin, yeni bir düzenleme kapsamında yapıldığını vurguladı. Ajanslara “son dakika” haberi olarak düşen gelişmeyle ilgili ilk resmi açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.
Başbakan, A Haber’de katıldığı canlı yayında şunları söyledi: “Biz her zaman askeri gereklilikler neyse onu yaptık. Tehdit varsa onun için güç kaydırdık. Askeri tehdidin, güvenlik tehdidinin durumuna göre de başbakanlıkça yaptığımız açıklamada vurguladığımız ‘yeniden tanzim’ için gerekli adımları attık. Yeniden tanzimden kasıt şudur: Bir tehdit söz konusu olduğunda takviye yapılır. Tehdidin dozu düştüğünde takviye başka yere kaydırılır ama nihai kertede oradaki faaliyet devam eder. Başika’da ve Diyana’da olan üslerimizin herhangi bir şekilde meşruiyeti tartışma götürmez. İstihbarat birimlerimizden gelen Musul’a yakın Başika Kampı’na dönük olarak terör saldırılarıyla ilgili ani seri bir tedbir alma zaruriyeti ortaya çıktı. Bu sebeple eğitimci subayları korumak üzere bu sefer onları koruyacak nitelikte bir askeri güç kaydırması oldu. Eğitimci askerlerimiz muharip olarak orada bulunmuyor.”
IRAK’IN İKİYÜZLÜLÜĞÜ
Türkiye ile Bağdat arasında ipleri geren olayın ilk adımı bazı gazetelerin Musul’daki rutin asker değişimini sıra dışı bir gelişmeymiş gibi manşete taşımasıyla atıldı. On gün önce yaşanan sevkiyatın haberleri, diplomatik manevralarla Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışan Rusya ve İran’a koz oldu. 25 tank ve 150 askerin Başika’ya gönderilmesinden rahatsızlık duyan Moskova ve Tahran, Irak yönetimine Türk askerinin ülkeden çıkarılması yönünde baskı uyguladı. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Türkiye’ye 24 saat süre verdiklerini açıkladı ve akabinde iki yıl önce davet ettiği Türkiye’yi bu sefer BM’ye şikayet etti. Rusya, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu gündemine taşımak istediyse de başarılı olamadı. Meseleyi, diplomatik yollarla çözmek isteyen Türkiye ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ile MİT Müsteşarını Bağdat’a gönderdi. Irak kararında diretti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askerlerimizin orada güvenlik için bulunduğunu belirtti ve “Irak DAEŞ tehdidine yönelik tedbir almazsa bir kendimiz alırız” dedi. Musul’da bulunan Türk birlikleri, IŞİD tehdidine karşı güçlendirilmişti. Bölgede 600 civarında askerimiz bulunuyordu. Birliğimiz aynı zamanda TSK’nın, IŞİD tehdidi altındaki Musul Barajı’nın da güvencesi olmuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...