Kandil'e 50 santimetrelik yakın takip

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kandil'e 50 santimetrelik yakın takip

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Göktürk 2 uydusu ile Kandil'in 2,5 günde bir gözlendiğini 2018'de yapılacak çalışma ile 50 santimetre çözünürlükte yeni bir uydunun fırlatılacağını söyledi.

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, terörle mücadelede Göktürk 2’nin inanılmaz faydası olduğunu belirterek, "Her 2,5 günde bir Kandil üzerinden geçiyor, fotoğraflıyor" dedi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Genel merkezde gerçekleştirilen toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Işık, 'Fed’in faiz kararına ilişkin Merkez Bankası’nın bir politika değişikliği yapmasını bekliyor musunuz?' sorusuna, “Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili uzun zamandır bir görüşü var. Merkez Bankası’nın Fed’in muhtemel faiz artışı ile ilgili kendi senaryosunu hazırladığını, ona göre kendi tedbirlerini geliştirdiğini gördük. Merkez Bankası gerektiği zaman gerekli tedbirleri alır” cevabını verdi. 
“SANAL BİR ORTAMDA PATENTİNİ SATMAK İSTEYENLERLE, PATENTİNİ ALMAK İSTEYENLERİ BULUŞTURAN BİR PORTALIMIZ VAR” 
Bir gazetecinin, 'Patent borsası ne zaman oluşacak?' sorusuna Işık, “Patent borsası ile ilgili iki adım var. Bunlardan birini attık, şu anda sanal bir ortam da patentini satmak isteyenlerle, patentini almak isteyenleri buluşturan bir portalımız var. İkincisi de Türkiye’nin patent sayısının da artması gerekiyor ki bu borsa bir derinlik kazanabilsin. Bundan sonra bir derinlik kazanabilmesi için çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz” yanıtını verdi. 
AR-GE yatırımlarının milli gelir içerisinde ki yeri nedir? sorusunu Bakan Işık, şöyle cevapladı: 
“2015 yılında 1,10’u geçeceğini düşünüyoruz. Bunun da sebebi 2015 yılı her türlü belirsizliğe rağmen güzel bir yıl oldu. AR-GE merkezi sayımız hızla arttı. Teknopark’taki şirketlerimizin sayısı hızla arttı. Özel sektörün AR-GE’ye girmesi daha fazla arttı. Kamu olarak bizim AR-GE harcamalarımız daha da arttı. Bundan sonra AR-GE harcamaları konusunda daha hızlı yol alacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim. 2016 planladığımız gibi geçerse 2015’ten çok aha iyi olacak. Bunun için de bir AR-GE reform paketini hazırlıyoruz. Norm 2023 hedefi yüzde 3 yani gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3’ü, Türkiye’nin şu anda sorunu kaynak problemi değil. Ekonomik kaynaktan çok daha fazla önemli olan nitelikli insan kaynağı.” 
“EĞER BUGÜN TERÖR OLAYLARI OLMASAYDI, BELKİ EN FAZLA YATIRIMIN YAPILDIĞI BÖLGE DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGESİ OLACAKTI” 
Doğu ve Güneydoğu’da bölgelerinde terör olayları nedeniyle yatırım yapılamadığına dikkat çeken Bakan Işık, “Eğer bugün terör olayları olmasaydı, belki en fazla yatırımın yapıldığı bölge Doğu ve Güneydoğu bölgesi olacaktı. Kimse Diyarbakır’da gidip yatırım yapmak istemiyor, kimse Şırnak’ta doğal kaynaklarımızı, madenlerimizi işletmek istemiyor. Can güvenliğinin olmadığı bir yerde hangi teşviki verirseniz verin yaramaz. Bu terörle mücadele kararlı ve güçlü bir koordinasyonla yapılan mücadele bölgenin önünü açacak” ifadelerini kullandı. 
Türkiye’nin teknoloji düzeyinin arttırılması gerektiğini ve ürünlerde yüzde 15 yerli ürün kullanımını vurgulayan Bakan Işık, “Bütün dünya kendi teknolojisini arttırmak için kamu kurumlarını kaldıraç olarak kullanmış. Biz burada armutun sapı, üzümün çöpü diyerek bundan geri kalamayız. Bakanlık olarak da sadece mevzuatı çıkarmakla kalmıyoruz, uygulamada da bire bir takip ediyoruz” şeklinde konuştu. 
“2015 YILINDA AR-GE DESTEK BÜTÇEMİZİN TAMAMINI KULLANDIK” 
"2016 yılında AR-GE destek bütçeniz ne olacak?" sorusuna Bakan Işık, “2015 yılında destek bütçemizi tamamen kullandık. 2016 yılında bazı çok önemli projelere ciddi kaynaklar ayıracağız, yerli otomobil, motor mükemmeliyet merkezi gibi. Yeni başlayacak çok önemli çalışmalarımız var dolayısıyla bütçemizin bir kere bunlardan dolayı ciddi bir artış olacak” şeklinde cevapladı. 
“YERLİ OTOMOBİL’İ 2019’UN SONUNA DOĞRU SERİ ÜRETİMDEN ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ” 
Yerli otomobil çalışmaları hakkında bilgi veren Işık, “2019’un sonuna doğru seri üretimden çıkarmayı planlıyoruz. 22 Aralık’ta 4’üncü prototipimiz hazır olacak. Burada bizim burada önemli bir dönemeçte 2016’nın sonunda 30-40 araçlık bir filoyu üretmiş olmak. Arazi, iklim ve mevsim şartlarında test etmek. Orada ki testlerin sonucuna göre aracın son piyasaya çıkacak dizaynını 2018 yılının Mayıs veya Haziran ayında tanıtmak. Tanıttığımız dizaynı ve tekniği 2019 yılının sonuna kadar da seri üretimle halkımıza sunmak istiyoruz” diye konuştu. 
Yerli otomobil AR-GE çalışmalarının Tübitak- Man tesislerinde yapıldığını kaydeden Bakan Işık, hedefledikleri teknolojinin elektrikli otomobil olduğunu söyledi. Bakan Işık, ayrıca yerli otomobili makam aracı olarak kullanabileceğini ifade etti. Işık, nerede üretileceğine de bir babayiğitin karar vereceğini bildirdi. 
“TERÖRLE MÜCADELEDE GÖKTÜRK 2’NİN BİZE İNANILMAZ FAYDASI OLDU” 
Bakan Işık, Göktürk 2 uydusunun zamanında fırlatıldığına dikkati çekerek, “İyi ki Göktürk uydusunu getirmişiz, iyi ki zamanında fırlatmışız. 23 Temmuz’dan sonraki terörle mücadelede Göktürk 2’nin bize inanılmaz faydası oldu. Her 2,5 günde bir Kandil üzerinden geçiyor, fotoğraflıyor. Yeni çalışmamız 2018 sonuna kadar 50 santimetre çözünürlükte yeni bir uyduyu fırlatmak. Yani Göktürk 2’yi yenileme” diye konuştu. 
Asgari ücret artışının etkisi üzerine açıklamalarda bulunan Bakan Işık, “Bakanlık olarak alınan her kararın muhtemel sonuçları ile ilgili çalışma yapıyoruz. Asgari ücret ile ilgili de çalışmamızı yaptık. Bazı senaryolar ürettik, o senaryolar da asgari ücrette imalat sanayi de 3,5 milyon insan çalışıyor. Bunun yaklaşık 950 bini asgari ücrette çalışıyor. Ama bin 300 TL’nin altında çalışan insan sayımız 1 milyon 700 bin civarında, imalat sanayinde asgari ücrette bütün yük işverene kalırsa karlılık yüzde 20 az oluyor” ifadelerini kullandı. 
Rusya ile yaşanan olaylar nedeniyle sanayi ve teknoloji ürünlerinde bir sorun var mı? sorusuna Bakan Işık, “Sanayicimizden şimdiye kadar bize ulaşan ciddi bir sıkıntı yok. Rusya’dan yapılan açıklamalarda da sanayi ürünlerine yönelik bir açıklama, sınırlama, ambargodan bahsetmediler. Bu Rusya’nın sanayisini de vurur” yanıtını verdi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...