Rus öğrenciler bile Rusya’nın tavrından rahatsız!

Düzenleyen: / Kaynak: iha
Rus öğrenciler bile Rusya’nın tavrından rahatsız!

GÜNDEM Haberleri  / iha

Rusya’dan Türkiye’ye eğitim için gelen Rus uyruklu öğrenciler, kendi ülkelerinden çıkarken çeşitli sorunlar yaşadıklarını ancak Türkiye’ye girişte, çıkışta ve burada herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söylediler.

Aileleri Rusya’da yaşayan Ibrakhim Anvarov, Shamil Askarov ve Ruslan Liutfiev, çeşitli eğitim programlarıyla Anadolu Üniversitesi’nde eğitim görüyorlar. Kimisi 1 yıl, kimisi 5 yıl önce eğitim için Eskişehir’e gelen Rus uyruklu öğrencilerin, Türkiye-Rusya krizinin yaşanmasının ardından tatları birazcık da olsa kaçtı. İki ülke arasında “barış” isteyen öğrenciler, Anadolu Üniversitesi’nde ve Türkiye’de şuana kadar herhangi bir sorunla karşı karşıya gelmediklerini ancak Türkiye’ye gelişleri sırasında Rusya’da sıkıntılar yaşadıklarını söylediler. Rus uyruklu öğrenciler, Türkiye gelecekleri zaman Rus yetkililer tarafından kendilerine, “Neden Türkiye’ye gidiyorsunuz?”, “Neden burada değil de Türkiye’de eğitim alıyorsunuz?” şeklinde sorular yöneltildiğini anlattılar.

“ÜNİVERSİTE VE REKTÖR BEY HER ZAMAN BİZİM YANIMIZDA”

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Ibrakhim Anvarov, Türkiye’ye geldiğinden beri herhangi bir sorunlar karşılaşmadığını kaydetti.

Türkiye ve Anadolu Üniversitesi’nin kendilerine çok iyi sahip çıktığını belirten Anvarıv, “Sadece Türkiye’ye gelirken gümrükte sorular soruyorlar. ‘Niye Türkiye’de eğitim, niye Türkiye, hangi bölüm?’ gibi sorularla karşı karşıya kalıyoruz. İki ülkenin arasının bozulması bizim için iyi değil. Yani her türlü tepkilerle karşı karşıya geliyoruz ve bundan rahatsızlık duyuyoruz. Özellikle Rusya’nın Türkiye’ye karşı olan tavırları… Türkiye açısından bir şey yok ama yinede huzursuz oluyoruz. Ancak Türkiye özellikle de Anadolu Üniversitesi, sadece Rus uyruklu öğrencilere karşı değil, bütün yabancı uyruklu öğrencilere çok iyi bakıyor. Geçenlerde zaten rektör beyle bile görüşmelerimiz oldu. Üniversite ve rektör bey her zaman bizim yanımızda” dedi.

“ORDA OKUMAYIN GİBİ SÖYLEMLERLE KARŞILAŞIYORUZ”

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Shamil Askarov, krizin iki ülke arasındaki ilişkileri çok etkilediğinin görüldüğünü ifade ederek, kendileri için sadece Rusya’dan Türkiye’ye gelişlerde gümrükte bir takım sorunlar teşkil ettiğini aktardı. Askarov, “Gidişte ve gelişte birazcık bekletiyorlar. ‘Niye Türkiye’ye gidiyorsunuz, orada okumayın’ gibi soru ve söylemlerle karşılaşıyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de bir sorunla karşılaşmadık” diye konuştu.

“KRİZİN BİTMESİ İKİ ÜLKE İÇİN DE DAHA İYİ OLUR”

Krizi değerlendiren Askarov, şöyle devam etti:

“Krizle ilgili gelişmeleri haberlerden takip ediyoruz ama haberler de iki taraflı yapılıyor. O tarafta tam zıddını konuşuyorlar, Türkiye’de tam tersi. İkisi birbirini tutmuyor. O açıdan bir ortak karara gelemiyorlar. Ama bu krizin bitmesini arzu ediyoruz. Krizin bitmesi bizim için daha iyi olur. İki ülke için de daha iyi olur.”

“BARIŞA İHTİYAÇ VAR”

Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ruslan Liutfiev, barışa ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Krizin Türkiye’de bizi bir etkisi olmadı” diyen Liutfiev, “Sağ olsunlar Türk vatandaşları çok saygılılar. Hiçbir ırkçılıkları yok, insan gibi davranıyorlar. Rusya tarafında sınırı geçerken sıkıntı oluyor. ‘Niye Türkiye’yi seçtin, niye o üniversiteyi seçtin, neden Rusya’da okumuyorsun’ gibi şeylerle karşılaşıyoruz, maalesef” ifadelerini kullandı.

“PROTOKOL HAZIRLIĞINDA BULUNDUĞUMUZ İKİ ÜNİVERSİTE PROTOKOL YAPMAYACAKLARINI BİLDİRDİLER”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise, üniversitelerinin Rusya’yla çeşitli düzeylerde ilişkileri olduğunu kaydetti. Gündoğan, “Rusya’daki üniversitelerle protokollerimiz, değişim programlarımız var. Bu çerçevede Rusya’dan gelen ve Rusya’ya gönderdiğimiz öğrencilerimiz var. Şuana kadar çok ciddi bir problemle karşılaşmadık. Protokol hazırlığında bulunduğumuz iki üniversite protokol yapmayacaklarını bildirdiler. Bir iki üniversite de var olan protokollerimizin süresini uzatmadı. Ama ağırlıklı olarak çok ciddi iptaller yaşamadık” diyerek sözlerini sürdürdü.

“RUSYA’DA BULUNAN ÖĞRENCİLERİMİZ SIKINTILI”

Prof. Dr. Gündoğan, Rusya’da bulunan Türk öğrencilerin bir takım sorunlar yaşadığını ancak Türkiye’de bulunan Rus uyruklu öğrencilerin krizden etkilenmediğini anlatarak, “Rusya’da bulunan öğrencilerimiz bize bir takım sıkıntılarını ilettiler. Hatta bir öğrencimize, biletini alarak derhal ülkeyi terk etmesi söylenmiş. Diğer öğrencilerimiz de Rusya’da gerçekten sıkıntılı. Ama Türkiye’de bulunan Rus uyruklu öğrenciler açısından hiçbir sıkıntımız yok. Biz kendilerini hep misafirimiz olarak gördük, bundan sonra da görmeye devam edeceğiz. Anadolu Üniversitesi bünyesinde şuanda yaklaşık 5 bin yabancı uyruklu öğrenci var. Bunların bin tanesi kampüslerimizde örgün eğitim gören öğrenciler, bunların içerisinde de 17 tane Rus uyruklu öğrencimiz var. Öğrencilerimizle hiçbir sıkıntımız yok, eğitimlerine devam ediyorlar. Biz de tabi önümüzdeki dönemde de devam etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“RUS UYRUKLU ÖĞRENCİLERİMİZ AÇISINDAN HİÇBİR PROBLEM YAŞAMIYORUZ”

“Buradaki Rus uyruklu öğrencilerimiz açısından hiçbir problem yaşamıyoruz” diyen Gündoğan, şöyle konuştu:

“Biz tabi hem ülke hem de üniversite olarak bu tür gerginliklerin eğitim alanına yansımaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür gerginlikler ülkeler arasında zaman zaman olur ama diplomatik yolla çözülür ki diplomasi de bu tür sorunları çözmenin en iyi yoludur. Eğitimi de biz ülkeler arasındaki dostlukların köprüsü olarak görüyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde özellikle üniversiteler aracılığıyla, eğitim aracılığıyla var olan sorunlar yumuşatılır ve diplomasiyle de çözülür. Neticede oradaki öğrencilerimiz sıkıntılı, biz bunun farkındayız. Ama biz buradaki Rus uyruklu öğrencilerimiz açısından hiçbir problem yaşamıyoruz. Onlar eğitimlerine devam edecekler.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: iha
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...