ABD Rusya'ya uyguladığı yaptırımları genişletti

ABD Rusya'ya uyguladığı yaptırımları genişletti

DÜNYA Haberleri

ABD yönetimi, Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımları delme girişimleri nedeniyle toplam 34 kişi ve kuruluş hakkında yaptırım kararı aldı.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut yaptırımların verimliliğini koruma adına alınan kararların 22 kişi ve 12 kuruluşu kapsadığı bildirildi.

Açıklamaya göre, bu kişi ve kuruluşlardan 14'ü mevcut yaptırımları delmeye yönelik ciddi girişimlerde bulunmaktan ya da halihazırda yaptırım uygulanan kuruluşlar tarafından yönetilmekten, 6'sı Ukrayna’nın güvenliğini veya istikrarını bozmaya çalışmaktan, 12'si Ukrayna'nın Kırım bölgesinde faaliyet göstermekten ve eski Ukrayna hükümeti yetkilisi olan iki kişi ise kamu varlıklarını zimmete geçirme suçuna ortaklık etmekten kara listeye alındı.

RUSYA'DAN İLK TEPKİ
Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımlar listesini genişletmesinin, "Mantığa aykırı olarak Rusya'ya karşı yürütülen düşmanca çizginin devamı" olduğunu söyledi.

ABD'nin, Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların yer aldığı "kara listeyi" genişlettiğini açıklamasının ardından konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Peskov, "Bu, mantığa aykırı olarak Rusya'ya karşı yürütülen düşmanca çizginin, aynı zamanda, ikili ilişkiler üzerinde yıkıcı etkiye sahip çizginin devamıdır" dedi.

"MİSİLLEME YAPACAĞIZ
Kararın önce analiz edileceğini ve daha sonra alınacak karşı önlem önerilerinin değerlendirileceğini kaydeden Peskov, kararın mütekabiliyet esasına göre alınacağını belirtti.

Peskov, karşı yaptırım kararının ne kadar sürede hazırlanacağı konusunda ise bilgi vermedi.

YAPTIRIMLAR 2014'TE BAŞLADI
Listeye yeni eklenen kişi ve kuruluşların önemli bir kısmının, yaptırımları delmeye çalıştıkları belirlenen ünlü Rus iş adamları Gennaddy Timchenko, Arkady Rotenberg ve Boris Rotenberg ile ilişki olmaları göze çarptı. ABD hükümeti, Rusya yönetimine "yakın çevreler" olarak tanımladığı bu isimlere, üst düzey Rus yetkililerine mali destek sağladıkları veya onlar adına hareket ettikleri gerekçesiyle Mart 2014'de yaptırım uygulamaya başlamıştı.

AVRUPA BİRLİĞİ DE YAPTIRIMLARI 6 AY UZATTI
ABD'nin yaptırım kararları, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların 31 Temmuz 2016'ya kadar uzatıldığını açıklamasının ardından geldi.

Uzatılan yaptırımlar çerçevesinde AB üyesi 28 ülke, Rusya'ya silah satışı ve enerji sektöründe kullanılan bazı teknolojileri satamıyor. Rus kamu bankaları, Avrupa finans sektöründen dışlanıyor.AB, ayrıca Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozak ile Rusya İstihbarat Teşkilatı Başkanı İgor Sergun ve Kırım lideri Sergey Valeryevich Aksyonov'un aralarında bulunduğu 149 kişiye yaptırım listesinde bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...