32 bin km'lik fiber çek

Düzenleyen:
32 bin km'lik fiber çek

Ekonomi Haberleri

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Türkiye’de ilk defa Turkcell’in gündeme getirdiği “Telekomünikasyon şirketleri ortak altyapı kursun” teklifine vurgu yaparak, “Turkcell bu zamana kadar 34.600 kilometre fiber hattı döşedi. Bu yatırımı, kurulmasını önerdiğimiz altyapı şirketinin sermayesi yapmaya hazırız" dedi

Ekonomi Servisi
Eskişehir’i ışık hızında internetle tanıştıran Turkcell, fiber internet götürdüğü şehirlerin sayısını 14’e yükseltti. Eskişehir’de toplam 95 milyon TL’lik yatırımla 1000 kilometre fiber ağa ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan bir de öneride bulundu. Bu zamana kadar Turkcell olarak 34.600 kilometre fiber hattı döşediklerini belirten Erkan, bu altyapıyı kuracakları ortak bir şirket üzerinden operatörlere açmaya hazır olduklarını bildirdi. Fiber interneti Türkiye’nin bütün kentlerinin hak ettiğini ve 2023 hedefleri için dijital dönüşümün şart olduğunu anlatan Murat Erkan, Türkiye’de ilk defa Turkcell’in gündeme getirdiği “Telekomünikasyon şirketleri ortak altyapı kursun” teklifine vurgu yaparak, “Turkcell bu zamana kadar 34.600 kilometre fiber hattı döşedi. Bu yatırımı, Türkiye’nin geleceği ve menfaatleri için kurulmasını önerdiğimiz altyapı şirketinin sermayesi yapmaya hazırız. Fiber internet evdeki elektrik kadar önemli. Ülkemizin bir dijital dönüşüm yasasına ihtiyacı var. Bunu ilgili yasadaki tek bir değişiklikle halledebiliriz” diye konuştu. Sabit geniş bant penetrasyon oranının fiberdeki büyümeyle yüzde 43’e ulaşarak 1.6 milyona yükseldiğini dile getiren Erkan şöyle konuştu: “IDATE’in Şubat 2015’te yayınladığı rapora göre Avrupa’da 'müşteriye dönüştürme oranı' yüzde 27.9 iken Turkcell’de yüzde 38.5. Bu zamana kadar 2.3 milyon hanenin kapısına fiber interneti götürdük. Turkcell, sabit müşteri sayısı genişleyen fiber altyapısı ile büyümesini sürdürerek toplamda 1.4 milyon aboneyi geçti.”
ESKİŞEHİR 10 KAT HIZLI BAĞLANACAK 
Eskişehir'le fiber internet götürdükleri şehir sayısının 14'e yükseldiği anlatan Erkan, “Altyapı çalışmalarına 13 Mayıs 2015’te başladığımız Eskişehir’e kısa süre içinde fiber interneti getirdik. Çalışmalar tamamlandığında Eskişehir’de toplam 95 milyon TL’lik yatırımla 1000 kilometre fiber ağa ulaşmayı ve 200 binden fazla evin kapısına fiber interneti ulaştırmak istiyoruz. Akamai’nin son raporuna göre, Türkiye’de ortalama hızın 6.3 Mbps. Turkcell olarak Eskişehir’deki abonelerimize Türkiye’deki ortalama internet hızının 10 katını sunuyoruz” dedi.

Fiberden ekonomiye 10 milyar dolar katkı

∂ Yapılan araştırmalar Güney Kore, İsveç gibi ülkelerin ekonomilerinin uçar gibi büyümesinin altında fiber internetin bulunduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, geniş bant hizmetlerindeki her yüzde 10’luk artışın ülke ekonomilerinin kalkınmasına yüzde 1.3 oranında katkı sağlıyor. Yapılacak yasal düzenleme 800 milyar dolar seviyesinde olan GSYİH’ya ilk etapta yıllık en az 10 milyar dolar katkı sağlayacak.  Ayrıca fiber altyapıya yapılan her bir liralık yatırım en az 30 lira olarak geri dönüyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...