Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'ye karşı birleştiler

Düzenleyen:
Türkiye'ye karşı birleştiler

DÜNYA Haberleri

Rusya ve Ermenistan, Rus Su-24 uçağının Türkiye tarafından vurulmasının ardından Kafkasya'da hava sınırlarını güçlendirmek için savunma sistemlerini birleştirdi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında da Dağlık Karabağ sorunu yüzünden gerilim tırmanıyor. Ermenistan Savunma Bakanlığı, iki ülke arasında ateşkes durumunun sona erdiğini, savaşın söz konusu olduğunu söyledi. 23 Aralık'ta Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Oganyan Kafkasya bölgesinde Ortak Hava Savunma Sistemi kurmaya ilişkin sözleşmeyi imzaladı. 

Rusya eski Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Luzan, Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamalarda, "Bana göre, bu karar Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili. Bugün havacılık askeri alanda en önemli rolü oynuyor. Türkiye NATO üyesi ve Türkiye topraklarında sadece kendi uçakları yer almıyor, hava üslerini ABD Hava Kuvvetleri de kullanıyor. Hava sınırını güçlendirecek daha ciddi sistem gerek bunun için de güçleri birleştirmek gerekiyor" dedi.

Rusya - Ermenistan Ortak Hava Savunma Sistemi'nin kurulmasının iki ülkenin coğrafi konumu sebebiyle zorlaştığını belirten Luzan, "İki ülkenin ortasında Gürcistan yer alıyor. Fakat hava savunma sisteminin ortak yönetimi bile bir başarıdır. Ayrıca Ermenistan'da bizim askeri üssümüz bulunuyor. Onu da diğer ülkelerin uçaklarından korumamız gerek" dedi. Luzan, Moskova ve Erivan'ın ortak hava savunma sistemi kurmasının BDT ülkelerinin ortak hava savunma sistemini kurmak için bir adım olduğunu belirtti. Rusya şu anda Kırgızistan ve Tacikistan ile ortak hava savunma sistemi kurma konusu üzerinde çalışıyor. Kazakistan ile hava savunma sistemi kurmaya ilişkin sözleşme 2013 yılında imzalandı. Aynı şekilde Rusya ile Belarus da bu konu da birleştiğini açıkladı.

ERMENİSTAN: ATEŞKES YOK SAVAŞ VAR

Öte yandan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında 1994 yılından bu yana yürürlükte olan ateşkes de tehlikede. Rus Sputnik sitesinin haberine göre, Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'da ilan edilen ateşkesin artık var olmadığını söyleyip yaşananların 'savaş' olduğunu ifade etti. Azerbaycan'ın tank, topçu ve uçaksavar topu gibi eldeki tüm silahları kullandığını öne süren Hovhannisyan, "Artık ateşkes olmadığı için 'savaş' kelimesini kullanmalıyız" dedi.

BAKÜ'DEN CEVAP

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev, "Ermeni güçlerinin Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarındaki yasa dışı varlığından dolayı ateşkes ihlalleri var. Ermenistan bu topraklardan çekilmeli. Ancak ondan sonra sürdürülebilir barış sağlanabilir" ifadelerini kullandı. Dağlık Karabağ sorununun çözümü için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 19 Aralık'ta İsviçre'nin Bern kentinde bir araya gelmişti.

Geçtiğimiz aylarda gerilim ciddi ölçüde artmış ve sınır çatışmalarında iki taraftan da can kaybı olmuştu. Türkiye ile yaşanan uçak krizinin ardından Kremlin, Ermenistan'daki askeri varlığını artırıyor. Moskova, 21 Aralık'ta bu ülkedeki 102'nci Askeri Üs'e Krasnodar bölgesinde bulunan 6 adet Mi-24P ve Mi-8MT tipi savaş helikopterinin kaydırıldığını bildirdi. Dün de Rusya Federasyonu ve Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi kurulması yönünde anlaşma imzalandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...