Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların tahrifatları nedeniyle evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile, Türkiye'ye geldi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile Türkiye'ye geldi.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlık koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Ukrayna makamlarının işbirliğiyle gerçekleştirdi.

İlk etapta, ülkenin doğusundaki Slavyansk şehrinden gelen 327 Ahıska Türkü, Harkov’dan Türk Hava Yolları'na (THY) ait iki uçak ile Erzincan’a uğurlandı. İlk uçak ile Türkiye’ye gönderilen kafilede 164, ikinci kafilede ise 163 Ahıska Türkü bulunuyor. Türkiye'nin kucak açtığı Ahıska Türklerinden ilk grup, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından ilk etabı tamamlanan eşyalı dubleks evlere yerleştirilecek.

Harkov Havalimanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tişörtlerini giyen Saffet Safarov ve Rafael Rustiyev, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’ye gitmekten çok mutlu olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine sahip çıktığını söyledi.

"Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun"

Kafilenin en yaşlı üyesi 89 yaşındaki İlimdar Nuriyev, “Türkiye bizi sahiplendi. Türkiye’den, Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun” dedi.

İlk defa Türkiye’ye gittiğini dile getiren Süleyman Sabir, “Neticede vatana gidiyoruz. Türkiye bizim de ana vatanımız. Dedelerimizin hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere Başbakan (Ahmet) Davutoğlu ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan Ahıska Türklerini Erzincan'da karşıladı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Üzümlü'ye yerleştirilecek Ahıska Türklerini Erzincan'da karşıladı.

Erzincan Havalimanı'nda, Vali Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Üzümlü Kaymakamı Fatih Acar, Belediye Başkanı Ahmet Sazlı ve il protokolü tarafından karşılanan Akdoğan, Mimar Sinan Mahallesi'nde bir alışveriş merkezinin açılışına katıldı.

Akdoğan, Ahıska Türklerini karşılamak ve onları yeni yerlerine yerleştirmek için kente geldiğini söyledi.

Ahıska Türkü 347 fertten oluşan 90 ailenin Erzincan'da iskan edileceğini belirten Akdoğan, "Ahıska Türklerinin geçmişte yaşadıkları sıkıntıları, zulümleri, sürgünleri biliyorsunuz. O yüzden ensar ve muhacir anlayışıyla bütün bu kardeşlerimize en iyi şekilde kucağınızı açacağınıza inanıyorum" diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...