Suriye, Ruslar için ikinci "Afganistan macerası" olabilir

Düzenleyen:
Suriye, Ruslar için ikinci "Afganistan macerası" olabilir

DÜNYA Haberleri

Ruslar, tam 36 yıl önce bugün, 15 bin askerini, 118 uçağını, yüzlerce tankını kaybedeceği, 9 yıl sonra başarısızlıkla çıkmak zorunda kalacağı Afganistan savaşına ilk askerini gönderdi.

Şam yönetiminin davetini gerekçe göstererek bu ülkede hava operasyonları yapan Rusya, bundan tam 36 yıl önce 25 Aralık'ta, 15 bin askerini, 118 uçağını, yüzlerce tankını kaybedeceği, 9 yıl sonra başarısızlıkla çıkmak zorunda kalacağı Afganistan'a da dönemin Afgan hükümetinin davetini gerekçe göstererek ilk askerini gönderdi. 

1978'de Afganistan'daki Serv (Nisan) Devrimi'nin ardından başlayan iç savaştan tedirgin olan Sovyetler Birliği, tıpkı bugün Rusya'nın Esed'i Suriye'de iktidarda tutmaya çalışması gibi Kabil yönetimine de kendi destekçisini getirmek için 1979'da Afganistan'daki iç savaşa müdahil oldu.

1979'da başlayan ve başarısızlıkla sonuçlanan 9 yıllık "Afganistan macerasının" ardından geri çekilme kararı alan Sovyetler Birliği, diğer etkenlerle birlikte buradaki yanlış kararının bedelini, iki yıl sonra dağılarak ödedi.

"Stratejik olarak kaybettirecek"

Ukraynalı siyaset uzmanı Oleg Ponomar, Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarını başlatarak Esed rejimini desteklemesinin doğuracağı sonuçları değerlendirdiği bir yazısında, Suriye'deki çatışmaların Rusya için Afgan Savaşı sürecini ikinci kez tekrarlama olasılığı doğuracağını savunuyor.

Ponomar, Rusya'nın Esed rejimiyle aynı safta yer almasını "aptalca ve stratejik olarak kaybettirecek bir adım" olarak nitelendirdi. Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki yolunu tekrarladığını ifade eden Ponomar, "Suriye'deki olaylar, Rusya için Afgan savaşı sürecinin tekerrür etmesine sebep olur" değerlendirmesinde bulundu. 

Ponomar yazısında şu görüşleri paylaşıyor:

"Suriye'nin Rusya için ikinci Afganistan olacağı açıktır. Ayrıca günümüzde Kremlin'in Sovyetler Birliği'ne kıyasla çok daha kötü bir jeopolitik durumda olduğu gerçeğini de dikkate almak gerekir. Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın Suriye'ye uçuşlar için Rusya'ya hava sahasını kapattığını da lütfen unutmayalım."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...