Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Ayçiçeği'nde hileli karışım yaygınlaşıyor

Düzenleyen:
'Ayçiçeği'nde hileli karışım yaygınlaşıyor

Ekonomi Haberleri

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Türkiye’de en çok tüketilen bitkisel yağ, ayçiçeği. Bununla diğer yağlar arasındaki fiyat aralığının yükselmesi tağşişi, yani hileli karışımları yaygınlaştırdı. Tarım Bakanlığı bu işe sahip çıkmalı" dedi.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Türkiye’de en çok tüketilen bitkisel yağ, ayçiçeği. Bununla diğer yağlar arasındaki fiyat aralığının yükselmesi tağşişi, yani hileli karışımları yaygınlaştırdı. Tarım Bakanlığı bu işe sahip çıkmalı" dedi. Ayçiçeği ham yağının tonunun 3 bin 750 TL iken, diğer bitkisel yağlardan soyanın 2 bin 300 TL, kanolanın ise 3 bin 100 TL olduğu bilgisini veren Büyükhelvacıgil, şunları söyledi: "Aspir Yağı daha da ucuz. Fiyat farklılıklarının yüksek olduğu dönemlerde tağşiş yapanların sayısı artıyor. Bu durum ise hem sektörde haksız rekabete sebep oluyor hem de tüketici aldatılıyor. Ayçiçeği diye karışım yağ satın alıyor ve karışımdaki ayçiçeği oranı çok düşük seviyelerde oluyor. Tarım Bakanlığı denetim yapıyor ama yetersiz. Ayrıca para cezaları çok düşük olduğu için caydırıcı değil. Tağşiş yapan firmaya 14 bin 469 TL para cezası uygulanıyor, oysa o firma piyasaya bir parti tağşişli mal sürdüğünde onun çok üzerinde para kazanıyor. Piyasada iki, üç defa para cezası verilen firmalar var. Tağşiş, ancak cezaların artırılması ve caydırıcı düzeye çıkarılması ile önlenebilir. Bizim görüşümüz, tağşişte ısrar edenler ticaretten men edilmeli, yalnızca üretenlere değil, satanlara da cezai işlem uygulanmalı. Ucuz satılan yağlardan tüketici şüphe etmeli."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...