HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Altın, 2016’nın güvenli limanı olmaya tek aday

Düzenleyen: /
Altın, 2016’nın güvenli limanı olmaya tek aday
Altın, Haber

Ekonomi Haberleri

Uzmanlar, altının ons fiyatının 2009 seviyelerinde olduğunu, son yıllarda zarar ettirdiğini, 2016'da ise jeopolitik riskler sebebiyle gözde yatırım aracı olacağını ifade ediyor...

Türk insanının hem ziynet hem tasarruf amacıyla talep gösterdiği altında 2016'nın parlak geçeceği tahmini yapılıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, jeopolitik risklerin yoğun konuşulacağı, savaş tehditlerinin savrulacağı bir yıla girildiğini düşünerek, "Altın bu ortamda yatırım yapılabilir güvenli liman olmaya tek aday görünüyor" dedi. 2015'te dolar ile ticaret yapanlar ve dolar karşılığında altın yatırımı yapanlar ciddi zarar ederken gram altın/TL kuruna göre yatırım yapanların kârda olduğunu dile getirdi.
SAVAŞLA YÜKSELDİ
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş ile yükselişe geçen ons fiyatlarının FED'in faiz artırma beklentisiyle sert düştüğünü ifade eden Memiş, "İç piyasada yastık altı birikim yapanlar bu dalgalanmalardan olumsuz etkilenmedi. Aksine ciddi kâr etti. 1 Ocak 2015'te 89.50 TL'den altın alan vatandaşlar 24 Eylül 2015'te yılın zirvesi olan 113.83 TL'den altınlarını yoğun bir şekilde sattı. Yastık altından çıkan bu birimlere zaman zaman kuyumcu esnafı bile TL yetiştirmekte zorlandı. Altın yatırımcıları geliri neyse ona göre birikim yapmalı, ona göre borçlanmalı. Yani TL ile geliriniz varsa yatırımı TL ile yapmalısınız. Ons fiyatlarından yatırım yapmak için önce TL ile dolar almak zorunda kalıyorsunuz. Dolar fiyatlarındaki dalgalanmalar ise küresel ekonomilerden çok etkileniyor" dedi. Altının onsunun 2.5 yıldır kaybettirdiğini söyleyen Memiş, "Ons değerinde dip fiyatların görüldüğünü düşünüyorum. Piyasalarda her ne kadar 950 dolarlar konuşulsa da bu tepki gerçekleşmedi. Jeopolitik risklere karşı daha duyarlı olan onsun aşağı yönlü olması beklenmemeli" diye konuştu.
3 YILDIR ZARAR ETTİRDİ
Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de "Altın 3 yıldır yatırımcısına dolar bazında zarar ettiriyor. 2016 yılında da düşüş eğilimini sürdüreceğini düşünüyorum. Çünkü FED'in faiz baskısı yine devam edecek" dedi. Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altının onsunun aşağı yönlü seyrinin biteceğini, gram fiyatının 113 TL seviyelerini test ettikten sonra yatırımcısına kazandıracak gibi göründüğünü ifade etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...