Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Peynire obezite ayarı

Düzenleyen:
Peynire obezite ayarı

GÜNDEM Haberleri

Bugünden itibaren sofralarımıza girecek peynirler hem daha az tuzlu hem de daha az yağlı olacak. Düzenleme ile obezitenin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ekmek, zeytin ve pastırmanın ardından sofraların vazgeçilmezi olan peynirde de tuz ve yağ oranı düştü. Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren tebliğe göre peynirdeki maksimum tuz oranı, yüzde 35 ile yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılacak. Peynir üretiminde, türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Ayrıca peynirlerin türüne göre nem miktarı en az yüzde 40, en fazla 80 şeklinde sınırlandırılacak. Peynir üretiminde ise nişasta ve nişasta bazlı ürünler, soya ve soya ürünleri, süt yağı dışındaki hayvansal yağlar, jelatin, bitkisel yağlar ile süt proteini dışındaki proteinler kullanılmayacak.

4 GRUPTA TOPLANACAK
Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri gibi peynirleri tanımlayan tebliğe göre, peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak. Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler, tam yağlı kategorisinde yer alırken yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak. Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında "light" olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, kuru maddede yüzde 25'in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Bu ürünlerin yağ içeriği etiket bilgilerinde en az 3 milimetre punto büyüklüğünde karakterler kullanılarak yazılacak.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 1 Ocak 2016'dan önce piyasaya arz edilen ürünler 31 Aralık 2016'ya, 1 Ocak 2016 tarihinden önce piyasaya arz edilen ve son tüketim tarihi 1 yıldan fazla olan peynirler 31 Aralık 2017'ye kadar piyasada bulunabilecek. Düzenlemeyle özellikle son yıllarda hızlı bir artış gösteren obezitenin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Etikette "köy peyniri" ve "doğal peynir" yazılamayacak
Peynirler, ürün adlarına veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilecek. Bu şekilde bir adlandırma yoksa yöresel ya da ülkesel adlarına uygun olarak piyasaya sunulacak. Peynirlerin etiketinde, "köy peyniri", "geleneksel peynir", "doğal peynir", "çiftlik peyniri" gibi ibarelere/nitelemelere yer verilmeyecek. Ayrıca ürünlerde, koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanılmayacak.

Eski kaşar için 20 gün şart
En az 120 gün süre ile olgunlaştırılarak üretilen kaşar peynirlerinde "eski" ifadesi kullanılabilecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılan peynirlerin küflendirme işlemleri ise kontrollü iklimlendirme sağlanabilen ve hijyen şartlarda uygun yerlerde yapılabilecek.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...