Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinde ilk açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: iha
Davutoğlu-Bahçeli görüşmesinde ilk açıklama

GÜNDEM Haberleri  / iha

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, daha önce 60. Maddeye kadar yapılan çalışmaların kaldığı yerden devam etmesini istediklerini belirterek, başkanlık sistemine zinhar karşı olduklarını fakat tartışabileceklerini söyledi.

Öztürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli arasındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede neler konuşulduğunu anlattı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, daha önce kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda anlaşılan 60 maddeden devam edilmesini istediklerini belirterek, bu tekliflerinin Başbakan Davutoğlu tarafından da kabul gördüğünü ifade etti. Öztürk, “Şimdi bizim teklifimiz, sanki süreç devam ediyormuşçasına mutlaka anayasada değişiklik süreci başlatılmalı, 61. Madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü. Bu noktadaki hassasiyetlerimizi ortaya koyduk. 21. Yüzyılda Türk devletinin ve milletinin önünde engel teşkil edebilecek maddelerden anayasanın arınması gerekiyor. En önemlisi sivil iradenin mührünü taşıyan bir anayasanın olması gerekiyor. Bu noktada hemfikir olduğumuz ortaya çıktı” dedi.
“BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ZİNHAR KABUL ETMEYECEĞİMİZİ İFADE ETTİK”
İçtüzükle ilgili daha önce bir komisyon çalışması yapıldığını, o çalışmaların da kaldığı yerden devam etmesi konusunda teklif olduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Parlamenter sistemin süreç içinde aksayan tarafları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli, parlamenter sistem güçlendirilmeli ve yolumuza böyle devam etmeliyiz düşüncesini ortaya koyduk. Sayın Başbakan ‘hayır, parlamenter sistem olmaz’ gibi bir tabir kullanmadı, ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini, parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini, bunun yerine başkanlık sistemini önerdiklerini, bunun tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu belirttik, ama başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız ama başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hele hele Türkiye’nin bugün içinde yaşadığı şartları dikkate aldığımız vakit böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik.”
“AKILLARINDA ALTI AY GİBİ BİR SÜREDE BİTMESİ VAR”
Parlamentoda temsil edilen partilerden eşit üye ile bir komisyon kurulması konusunda mutabık kalındığını kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
“Şunda mutabık kalındı; yine komisyon kurulması, parlamentoda bulunan bütün partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi, geniş bir katılım ile bir anayasa değişikliği üzerinde çalışılması kararlaştırıldı. Onlar daha önceki tecrübeyi de dikkate alarak önü açık olmamasını istedi. Akıllarında 6 ay gibi bir sürede bitmesi var. Eğer komisyon kurulursa komisyon çalışmaları sırasında komisyon buna kendisi karar verir diye ifade ettik. Mümkün mertebe geniş bir katılımın, toplumun en geniş katmanlarının katılımı ile, bundan önce olduğu gibi söyleyecek sözü olan her kurumun, her STK’nın katkı vermesi imkan dahilinde olabilecek bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Anayasa değişikliği söz konusu olduğu vakit hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu noktalarda herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Biz anayasanın problemlere çözüm getirmesini isterken, devletin çözülmesine sebebiyet verebilecek adımların atılmasının karşısında olduğumuzu ifade ettik.”
Öztürk, Başbakan Davutoğlu’nun HDP ile randevusunu iptal etmesi ve bu durumda kurulacak komisyonda HDP’nin olup olmayacağının gündeme getirilip getirilmediği" sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik, biz flu bakıyoruz dedik ama Başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Parlamentoda bütün partilerin iştirak edebileceği bir komisyon söyledik.”
Terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini ifade eden Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olduğu vakit, devletin huzura kavuşması, milletin geleceğe umutla bakması noktasında Meclis'te üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik. Terörle mücadelede kararlı olduklarını ifade ettiler, biz de takip edeceğimizi söyledik.”
Öztürk, "Cumhurbaşkanının yetkilerinin gündeme gelip gelmediği" sorusu üzerine şöyle karşılık verdi: “O noktada sadece başkanlık sistemi ile bu işi çözmek istiyorlar, bizde başkanlık sistemine karşı olduğumuzu söyledik.” 
Öztürk, görüşmenin tutanak altına alınıp alınmadığı konusunda, “Biz girişte kameralardan bir kısmının olabileceğini söylemiştik ama susarak cevap verdiler” diye konuştu. 

KRİTİK GÖRÜŞME SONRASI AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları görüşmek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

İşte Ömer Çelik'in açıklamalarından önemli başlıklar:
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşme sonrası yaptığı açıklamada, 'Görüşmede, Başbakan başkanlık sistemini gündeme getirdi. Bizim için ese olan temel kah ve hürriyetlerdir. Demokratik değerler üzerinden mekanizmalar tartışmalıdır. Bahçeli görüşmede parlementer sistemden yana olduğunu belirtti. Türkiye'de kuvvetler ayrılığının tam olarak sağlanabilmesi lazım. Bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiğini söyledik. Reform yasaları konusunda destek istedik. Görüşmede iç tüzüğü görüştük, Meclis'in çalışma modeli eskidi. Komisyonun eşit sayıda olması konusunda mutabıkız. Sayın Bahçeli'ye teröre karşı bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: iha
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...