Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama

Düzenleyen:
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama

POLİTİKA Haberleri

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, terör olaylarıyla ilgili HDP'ye büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş'a ilk olarak, özerklik açıklamalarının ardından HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme gelmesi soruldu.

Parti olarak kapatma ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olduklarını hatırlatan Kurtulmuş şunları söyledi:

"Bu tabloyu Türkiye geçmiş dönemlerde de yaşadı. Parti kapatmalar Türkiye siyasetine en ufak bir fayda sağlamadı. Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda da olumlu sonuçlar alınamadı.

Türkiye'nin sorunlarının çözülebilmesi için en büyük sorumluluk HDP'ye düşüyor. Kendilerine oy veren kitlenin taleplerini göz önüne almaları gerekiyor. 

HDP'ye oy veren yurttaşlarımız da olmak üzere, Türkiye'de vatandaşlarımız terörü desteklesinler diye kimseye oy vermedi. Terör örgütüne arka çıksınlar diye kimseye oy vermedi. Kimseye demokratik yolların dışında bir siyasi mücadele yolu arasınlar ve bu yol üzerinden siyaset geliştirsinler diye oy vermedi. Dolayısıyla öncelikli olarak büyük sorumluluk HDP'nin üzerine düşüyor. HDP'de siyaset yapanlar, barışın diliyle konuşmaya, Türkiye ve demokratik kurum ve kuralların işletilmesine azami gayret sarfetmeye dikkat etmelidirler.

Demokrasi dışı yollarla Türkiye'nin birliğini bozacak sözlerden ve eylemlerden kaçınmaları gerek. Bu tavsiyeyi tekrar ediyoruz. HDP kendisine oy verenlerin hakkını hukukunu koruduğu iddiasındaysa demokrasi içinde fikirlerini dile getirerek katkı sağlamalıdır. Hendek siyasetine destek vererek Türkiye'de siyaset yapılamaz. Biz parti kapatmalara da dokunulmazlıkların kaldırılmasına da karşıyız."

TERÖR OLAYLARI

Bölgede yaşanan terör olaylarına da değinen Kurtulmuş, "Son derece zor bir mücadele veriliyor" dedi.

"Biz ortaya çıkan olayların her birisi için beklenmedik bir durum söz konusuysa bunlarla ilgili soruşturmalar açılıyor" diyen Hükümet Sözcüsü şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da bir kadının hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma da devam ediyor. Sivillerin zarar görmemesi niyetimiz açıktır. Birisi yanlış yapmışsa ilgililerden hesap sorulur. Silopi'de bir terörist cesedini yerde sürükleyen 4 emniyet mensubunun açığa alındığını biliyorsunuz. Tüm soruşturmalarda titizlikle hareket ediyoruz. Terör mağduru olan vatandaşlarımız için çalışmalar yürütülüyor. Vatandaşlarımızın karşılaştığı zararın ortadan kaldırılması için çalışmalar sürüyor."  

"BÖLGENİN DAHA BÜYÜK GERİLİM KALDIRACAK HALİ KALMADI"

Başbakan Yardımcısı, Şii din adamı Nemr'in idam edilmesi sonrası Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerilime yönelik açıklamalarda da bulundu.

İki ülkenin de İslam dünyası için çok önemli olduğunu ifade eden Kurtulmuş,  "Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanmakta olan ve maalesef Orta Doğu'da var olan gerilimlere çok ilave ve sert bir gerilim şeklinde gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin biran evvel çıkmasını isteriz" diye konuştu.

Kurtulmuş, "Bölge zaten barut fıçısı halinde. Bu bölgenin daha büyük gerilimleri kaldıracak takati kalmamıştır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki ülkeyle de dost olan bir ülke olarak söyleyeceğimiz şu; her iki tarafta teenni için hareket etmek durumundadır. Suudi Arabistan ve İran'ın bir birilerine karşı hasmane tutum içerinde hareket etmesi her iki ülkeye de zarar verir, bölgeye zarar verir.

İki ülkenin birbirlerine karşı hasmane tutumda hareket etmesi, iki ülkeye de zarar verir. Biz bütün idam cezalarına karşı olduğumuzu ifade ettik. Verilen idam cezalarını tasvip etmek mümkün değil. Bizim bu bölgede sükuta ihtiyacımız var."

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...