Verem hala ölümcül

Düzenleyen:
Verem hala ölümcül

SAĞLIK Haberleri

Dünya Sağlık Örgütü ”Küresel Tüberküloz 2015 Raporu” hazırladı. Buna göre dünyada yeni teşhis edilen veremli vaka sayısı ve ölüm hızları giderek düşüyor. Buna rağmen dirençli vakalar sebebiyle hastalık tehdit oluşturmaya devam ediyor. Türkiye verem karnesi iyi ülkeler arasında bulunuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Verem haftası dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüberküloz hastalığı görülme sıklığının giderek azaldığı bildirildi. Açıklamada buna rağmen dünyanın bazı bölgelerinde özellikle çok ilaca dirençli tüberküloz vakalarının yoğun olarak görülmesi sebebiyle hastalığın tehdit oluşturmaya devam ettiği vurgulandı. 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2015 Raporu”na göre dünya genelinde tüberküloz görülme sıklığı, yeni teşhis edilen vaka sayısı ve hastalık dolayısıyla meydana gelen ölüm hızları düşüyor. Buna rağmen dünya genelinde yeni vaka ve ölüm sayısının hâlâ çok yüksek olduğu bildiriliyor. DSÖ, 2014 yılında tüm dünyada 9,6 milyon yeni tüberküloz  hastasının ortaya çıktığını, bunların 1 milyonunun çocuk olduğunu açıkladı. 2014 yılında, 140 bini çocuk olmak üzere dünyada 1,5 milyon insan tüberküloz nedeni ile hayatını kaybetti.
TÜRKİYE’DE YENİ VAKA SAYISI AZALIYOR
 Türk Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, ülkemizde yeni vaka sayısı her geçen yıl azalıyor. 2005 yılındaki vaka hızı yüz bin nüfusta 26 iken 2014 yılında yeni teşhis konulan hasta sayısı 13 bin 378 ve vaka hızı yüz bin nüfusta 18 olarak gerçekleşti. Veremden ölüm hızı ise yüzbinde 0.6’ya gerileyerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre “eliminasyon fazı”na girildi. Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki yıllarda tüberkülozla mücadele programını daha da güçlendirerek veremi tamamen silmeyi hedefleyecek.
Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada ise, Türkiye’de, vaka saptama ve tedavi başarı oranının yüzde 90’nın üzerinde olduğu belirtildi. Türkiye’de en yüksek hasta sayısının İstanbul olduğu, 2013 yılında tanı konulan 13 bin 409 hastanın 4 bin 24’ünün İstanbul’da yaşadığı kaydedildi.
DİRENCİ ENGELLEMEK ŞART
Açıklamada tüberkülozun ilaç tedavisi ile tamamen iyileşebilen bir hastalık olduğu belirtilerek, “Ancak çok sayıda ilacın en az 6 ay süreyle düzenli olarak içilmesi gerekir. Hasta yeterli sayıda ilaç almazsa ve ilaçlarını düzenli içmezse iyileşemez, bulaştırıcılık devam eder, bir süre sonra mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir ve hastalık tedavisi zor bir şekle dönüşür. Dirençli tüberküloz tedavisi zor bir hastalıktır; bu hastalar çok daha fazla sayıda, ciddi yan etkileri olan ilaçları 18-24 ay içmek zorundadır. Tedavi başarı oranları düşük, ölüm oranı yüksektir” denildi. 

Hastalık çatal, bıçak havludan bulaşmaz!

Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olan tüberkülozdan korunmak için şunlaradikkat edilmesi gerekiyor:
∂ Hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürürken ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır.
∂ Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki mikropları öldürür.
∂ Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri (bardak, tabak, kaşık, çatal), nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...