Vatandaş erkek hemşireye alıştı

/ Kaynak: CHA
Vatandaş erkek hemşireye alıştı

TÜRKİYE Haberleri  / CHA

Erkek hemşire algısında halkın düşüncesi yavaş yavaş değişiyor. Doktor seçme hakkı yanı sıra hastaya erkek veya bayan hemşire seçme imkanı veren erkek hemşireler sektörde hızla kendilerine yer buluyor.

Erkek hemşire algısında halkın düşüncesi yavaş yavaş değişiyor. Doktor seçme hakkı yanı sıra hastaya erkek veya bayan hemşire seçme imkanı veren erkek hemşireler sektörde hızla kendilerine yer buluyor. İş bulma garantisi de olan bu bölümde mezun olabilecek öğrenciler hem özel sektörde hem de devlet bünyesinde çalışabiliyor. nbsp;

Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Meslek Yüksekokulu 4. sınıf öğrencisi Mustafa Aydınlıoğlu, hemşirelik mesleğini seçerken büyük tereddütler yaşadığını söyledi. ''Acaba benden başka erkek öğrenci olacak mı, çalışma şartları nasıl olacak?'' gibi soruların aklına takıldığını ifade eden Aydınlıoğlu, toplumun bakış açısı nasıl olacak diye de merak ettiğini belirtti. Toplumun bakış açısının gayet olumlu olduğunu dile getiren Aydınlıoğlu, ''Çünkü erkek ve bayanlarla hemşirelik oluştuktan sonra karma sistemle beraber vatandaşlarımızın seçim yapma hakkı oldu, sağlık hizmetlerini herkes istediği kişiden alma özgürlüğüne kavuştu. Bu mesleği nasıl seçtiğim konusuna değinecek olursak, her çocuğun bir hayali vardır, benim de biraz uçuk ama pilot olmaktı. Pilot olamayınca buna en yakın meslek olan hemşireliği seçtim. Hemşirelik mesleği ile pilotluğun bu kadar yakın olmasının sebebi ise her ikisinde de hata şansımızın olmaması. Biz insan sağlığı ile uğraştığımız için hata yapma şansımız asla yoktur.'' dedi.

Bazen olumsuz tepkiler de aldıklarını belirten Aydınoğlu, ''Ben şehirler arası seyahatlerimi kamyon ve TIR şoförleri ile yani ağır vasıtalar ile yaparım. Şoför ağabeylerimiz böyle meslek mi olacağını, erkek mesleği olmadığını, erkek raconuna ters olduğu gibi kavramlar kullanıyorlar. Mesleğimizin amacının tam olarak ne olduğunu, eskiden isminin sağlık memurluğu olduğunu, hastanelerde çalışıldığını, isim değişikliği olduğunu belirtince bu önyargıları kırılıyor. Hatta kendi yakınları için bu bölümü yazacak olanlar için bilgi alan bile var.'' diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nalan Gördeles Beşel de şunları söyledi: ''Biz 4 yıllık lisans eğitimi veriyoruz. Adımız yüksekokul ama fakülte düzeyinde lisans eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimize gerek hastane uygulamalarımızda gerek laboratuvar uygulamalarımızda çalıştıkları alanla ilgili bilmeleri gereken her türlü bilgiyi, donanmaları gereken her türlü beceriyi, bir hemşirede olması gereken becerilerini burada kazandırmaya çalışıyoruz. Daha önce sağlık memurları bölümü vardı. Sağlık meslek liseleri düzeyinde olan sağlık memurlukları bölümleri de vardır. Dolayısı ile bizim sağlık memuru adı altında erkek hemşireye alışıklar. Biz sadece meslek tanımına baktığımızda 4 yıllık bir lisans mezunu olacak ve tek isimle birleşmesini istedik ve 2007 hemşirelik yasamızla aynı tarzda eğitim gören yüksek okullardaki sağlık memurları bölümleri, hemşirelik bölümleri eğitim öğretimlerini birleştirdi ve tek mezun hemşire unvanı ile mezun veriyoruz erkeklerimizi.''

Sadece isim konusunda bir tereddüt olduğunu kaydeden Beşel, ''Neden hocam hemşire oluyor diyorlar. O galiba biraz kelime anlamı ile ilgili. Hemşire Türkçede kız kardeş anlamında, hemşir mi denilse anlamında sadece öyle tepkiler alıyoruz, ama bizim verdiğimiz şeyde meslek adı tektir, mesleğin cinsiyeti yoktur, hemşire denildiğinde hem erkek hem bayan arkadaşlarımızın akla gelmesi gerektiğini söylüyoruz.'' diye konuştu.
(CİHAN)
(GÜNCEL AK - Date : 15.02.13 Time 14:58)
TÜRKİYE
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...