Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Silahla sonuca gitme dönemi artık kapandı

Silahla sonuca gitme dönemi artık kapandı

GÜNDEM Haberleri

"herkesin şiddeti dışlayıp yasalara uygun şekilde hak ve özgürlük talebinde bulunması gerek. Devlet de, 'silahlarınızı getirip kapılarda teslim edin' demeli"

Ferhat Sağnıç, onlarca kitabı bulunan babası Bitlis'in tanınmış yazarlarından Feki (Medrese talebesi) Hüseyin Sağnıç'ın izinde yürüyor. O da Kürt meselesine fazlasıyla ilgi duyan, kitap ve makalelere imza atan birisi. Henüz 16 yaşında iken kendisi illegal örgütlerin içinde yer alıyor. Bir dönemin etkin örgütlerinden Rızgari'deki faaliyetlerinden ötürü defalarca gözaltına alınıp sorgulanmış ve işkencelere maruz kalmış ardından da siyasi alana geçmiş ancak ne yasadışı örgütlerde ne de siyasette umduğunu bulmuş. Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan eski Demokratik Halk Partisi'nin merkez yöneticiliğini yapan Sağnıç, Kürt meselesinin çözümü için başlatılan 'açılım projesi'ni olumlu bulduğunu söyledi. Türkiye'deki Kürtler için silahla sonuca gitme döneminin kapandığını artık herkesin şiddeti dışlayan sivil inisiyatif hareketlerinin içinde yer alarak yasalara uygun şekilde hak ve özgürlük talebinde bulunmaları gerektiğini vurguladı.


DEVLETİN İSTEDİĞİ ÇÖZÜM OLACAK
12 Eylül ve daha sonra 1990-1995 tarihleri arasındaki devlet baskılardan dolayı ailesinin tarumar olduğunu, işkenceye maruz kaldığı halde "işkencecilerine bile kin duymadığını" anlatan Ferhat Sağnıç, toplumsal bir barışa ihtiyaç duyulduğunu belirtti. "AK Parti'nin meseleyi çözmek için gösterdiği şu andaki duruşunu önemsiyorum" diyen Sağnıç, "Devlet, İmralı'da hükümlü bulunan Öcalan ile belli konuları karara bağladı ve bunun işaretleri toplum tarafından da fark edilir hale geldi. Devletle-PKK'nın anlaştığını düşünüyorum. Özellikle MİT-İmralı arasında büyük oranda bir uzlaşma var. Şu anda iş sadece sürece yayılıyor. Bu görüşmelerin neticesinde devletin istediği çözüm olacak. Belki uzlaşmanın tam sağlanmasından sonra PKK'nın içindeki bazı kişiler küçük grup halinde savaşmaya devam eder. Yalnız burada ciddi bir hata yapıldığı kanısındayım. Devlet; örgüte 'silahlarınızla birlikte yurt dışına çıkın' diyor. Oysa bunun yerine 'silahlarınızı getirip kapılarda teslim edin' demeli. Bu yönde atılması gereken adımları atmalıdır. Süreç 1999'daki uygulamaya benziyor. Barış sağlansa bile ileride şiddetin tekrar başlaması şüphesi var. Devlet bütün Kürtleri, PKK'lı görme hatasından vazgeçmeli. Kürt aydınlarının çoğu PKK'lı değil" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...