Eşref Bitlis dosyası zaman aşımına giriyor

Eşref Bitlis dosyası zaman aşımına giriyor

GÜNDEM Haberleri

Suikast olduğu iddia edilen kaza bugüne kadar aydınlatılamadığı için yarın dosya 20 yıl olan zaman aşımı süresini dolduruyor…

17 Şubat 1993 tarihinde Ankara'da düşen uçakta şehit olan dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümünün üzerinde 20 yıl geçti. Suikast olduğu iddia edilen kaza bugüne kadar aydınlatılamadığı için yarın dosya 20 yıl olan zaman aşımı süresini dolduruyor. 1993'te kaza teşhisi konularak kapatılan dosya geçtiğimiz yıl Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yeniden açılmıştı. Yürütülen soruşturmada bugüne kadar çok sayıda ismin ifadesine başvuruldu. Ancak olay aydınlatılamadı. En son, uçak kazasının fotoğraflarını inceleyen uzmanlar, hazırladıkları raporda "uçağın düşüş nedeninin tespit edilemediğini" bildirdi.Uğur Mumcu, Turgut Özal gibi pek çok suikast ve şüpheli ölümün yaşandığı 1993 yılında hayatını kaybeden Eşref Bitlis, komutanlık yaptığı döneme damgasını vurmuş bir askerdi. Kürt meselesine bakış açısı, çözüm önerileri ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunduğu raporlarla adından söz ettirdi. Özal'a olan yakınlığı nedeniyle geleceğin genelkurmay başkanı olarak görülüyordu. Ancak, Eşref Bitlis'i Diyarbakır'a götürmek üzere 17 Şubat 1993 günü Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'ndan havalanan uçak kalkıştan birkaç dakika sonra Yenimahalle PTT İşletme Binası önünde yere çakılarak infilak etti. İlk soruşturmayı yapan Kara Kuvvetleri Askeri Savcılığı, kazanın yüzde 60 pilotaj, yüzde 40 buzlanmadan kaynaklandığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Ancak, olayda ölen pilotlardan Tuğrul Sezginler'in kardeşi Saime Sezginler tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporları iddiaların gerçek olmadığını ortaya kodu. İTÜ ve ODTÜ'lü uzmanlarca hazırlanan raporlarda kazanın buzlanmadan kaynaklanmadığı teyit edildi. Uçak firması da hazırladığı raporda 'buzlanma' iddiasını reddetti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'in "uçak firmasından çekindiğimiz için buzlanma diye bir ara formül bulduk" itirafı yıllar sonra basında yer aldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tozlu raflardaki dosyayı geçtiğimiz yıl yeniden raftan açtı. 28 Şubat döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi tanık sıfatıyla ifade verdi. nbsp;


"MİT, ARAŞTIRMA YAPMADI"
MİT'in kaza ile ilgili hiçbir araştırma yapmadığını söyleyen Eşref Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis, "Gerçekleri zaman aşımına uğratamazsınız. O benim aklımda her zaman kalacaktır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...