Mülteci çocuklar endişe kaynadığı

/ Kaynak: AA
Mülteci çocuklar endişe kaynadığı

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Batchelor: "Kamplarda 180 bini aşkın, şehirlerde ise 100 bin olmak üzere Türkiye'de toplam 300 bine yakın Suriyeli yaşıyor. En büyük endişe kaynağı ise çocuklar ve kadınların durumu

Birleşmiş Milletler Mülteciler YÜksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 300 bin kişiye ulaştığını, s ığınmacıların yüzde 75'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve rakamların "oldukça ciddi boyutlarda olduğunu" belirtti. nbsp;
nbsp; Batchelor, Suriye'deki insani krizi, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumunu ve BMMYK'nın çalışmaları hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
nbsp; BMMYK'nın Türk hükümetine minnettar olduğunu belirten Batchelor, Türkiye'nin Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine çok cömert davrandığını ifade etti. Batchelor, BMMYK'nın Türk hükümetiyle yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ettiğinin altını çizerek, "Sığınmacıların hem güvenliğini hem de günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için mevcut programlarımızın sayısı nı artırıyoruz. BMYK eğitim, gıda, sağlık gibi gün geçtikçe katlanarak artan temel ihtiyaç lara cevap verilebilmesi için çaba harcıyor" diye konuştu.

##tgvideo##
nbsp;
nbsp; -"Gelen insan sayısının ivmesini yakalayabilmek imkansız"

nbsp;
nbsp; Batchelor, Türkiye'de 8 şehirde 17 mülteci kampı bulunduğunu hatırlatarak, bu kamplarda 180 binin üzerinde kayıtlı mülteci olduğuna dikkati çekti. Bu rakamın yüzde 50'sinin çocuk, yüzde 25'inin kadınlardan oluştuğunu aktaran Batchelor, şunları kaydetti:
nbsp; "İnsanların çoğunluğu gençler yani Suriye'nin geleceği. Ayr ıca bu rakamlar sadece kamplara ait. Türk yetkililerin dediği üzere şehirlerde ikamet eden Suriyeli sayısı da artıyor. Yeni kampların kurulması planlanıyor. Ancak gelen insan sayısının ivmesini yakalayabilmek imkansız. Kamplarda 180 bin, şehirlerde ise 100 bin olmak üzere Türkiye'de toplam 300 bine yakın Suriyeli yaşıyor"
nbsp;
nbsp; -"BMMYK 30 milyon dolarlık destek sağladı"

nbsp;
nbsp; Ürdün, Lübnan ve Irak'ta da çok sayıda mülteci olduğunu hatırlatan Batchelor, yaklaşık 800 bin Suriyeli'nin güvenlik arayışı içinde olduğunu vurguladı. Bazı ülkelerde mülteci kampı bulunmadığını aktaran Batchelor, kamp olan ülkelerde ise koşulların çok zorlu olduğunu söyledi. Türkiye'nin diğer ü lkelerden farklı olarak oldukça olumlu bir örnek teşkil ettiğini belirterek şöyle konuştu:
nbsp; "Sadece politika boyutunda değil uygulamada da Türkiye çok iyi durumda. Türkiye hem gelecek olan Suriyelilere sınırlarını açık tutarak hem de Türkiye'de bulunan mültecilere desteği ile çok olumlu bir örnek oldu. Kızılay ve AFAD hem kamplarda hem de şehirlerde yaşayan Suriyeliler için birçok program geliştirdi ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. BM ise birçok organı ile Türkiye'nin desteğe ihtiyaç duyduğu alanda destek vermeye çalışıyor. Sadece BMMYK'nın Türkiye'ye katkısı kısa zamanda 50 milyon dolara ulaşacak. Halihazırda BMMYK 30 milyon dolarlık destek sağladı. Limit konusuna gelince; geçtiğimiz günlerde Başbakanınız Türkiye'nin sınırlarının her zaman açık olacağını söyledi. Sınırların açık olması ülkelerinden kaçan insanlar için hayat kurtarıcı bir destek ancak rakamlar da oldukça ciddi boyutlarda. Bu bağlamda Türkiye'ye BM olarak her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
nbsp;
nbsp; -"Kopenhag'daki tesislerimizden Lazkiye'ye sevkiyatlarımız oldu"

nbsp;
nbsp; "İnsanların yer değiştirmeye başlamasındaki en temel sebebin bulundukları yerde hem güvenliklerini hem de temel ihtiyaçlarını giderme olanaklarını yitirmiş olmalarıdır" diyen Batchelor, BMMYK'nın Suriye'de hem muhalefet hem de hükümet ile görüşerek çatışma bölgelerinde sivillere destek sağladığını belirtti. Batchelor, şu bilgileri verdi:
nbsp; "Kopenhag'daki tesislerimizden Lazkiye'ye 2. yardım sevkiyatımız gerçekleşti. BMMYK'nın 200 ton acil kış ihtiyaçlarını içeren ve Şubat başında gerçekleştirilen ilk teslimatı, binlerce yerinden edilmiş insanın bulunduğu Suriye'nin kuzeyindeki Azzas bölgesine ulaştırılmıştı. Bu operasyon Suriye Arap Kızılayı'nın, Suriye hükümeti ile işbirliği ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nun yardımı ile gerçekleştirildi. Tamamen insani ve kesinlikle politik olmayan bu operasyon sayesinde konvoy ihtiyaç içindeki insanlara güvenle ulaştı. İkinci sevkiyatımız da Lazkiye'ye geçen hafta gerçekleşti. Üçüncü sevkiyat da yakın zamanda, sadece UNHCR değil bu sefer diğer BM kurumlarının desteğini de içererek gerçekleşecek."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...