Dünyanın 245 noktasında olacağız

Düzenleyen:
Dünyanın 245 noktasında olacağız

DÜNYA Haberleri

Türkiye bu sene dış temsilcilik sayısını 245’e yükselterek İngiltere'yi geride bırakacak. Dünyada en çok temsil edilen ilk dört ülke Fransa, ABD, Çin, Rusya. Beşincisi ise Türkiye olacak.

Buket Güven Ankara
Türkiye bu sene 17 yeni dış temsilcilik daha açıyor. Dünya çapında 228 temsilciliğimiz bulunuyor. Bu rakamla Türkiye 6'ncı sırada yer alıyor. Bu sene kurdelesi kesilecek temsilciliklerle bu sayı 245’e yükseltecek. Böylelikle Türkiye, sayıca İngiltere'yi geride bırakarak 5’inci sıraya yükselecek. Dışişleri Bakanlığı son yıllarda özellikle Afrika kıtasındaki temsilcilikleri gözle görülür şekilde artırmıştı. Afrika'da 12 ülkede temsilciliği bulunan Ankara, bu sayısını 39’a yükseltmişti.
Türkiye, son beş yılda 50 kadar yeni temsilcilik açtı. Bu hamlelerle Türkiye dev ülkeler arasında yer almaya başlayacak. Dünyada şu anda ilk altıda Fransa, ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve İtalya yer alıyor. Türkiye yeni temsilcilikleri ile birlikte İngiltere ve İtalya’nın da önüne geçmiş olacak.
Türkiye'de elçi bulunduran yabancı ülkelerin sayısı da arttı. Ankara’da çok sayıda yeni temsilcilik açıldı. Türkiye'deki dış temsilcilik sayısı 259'ya ulaştı. Özellikle İstanbul dünya diplomasinin başkenti olma yolunda ilerliyor. 14 milyonluk mega kentte, 70 başkonsolosluk binası bulunuyor. İstanbul bu rakam ile New York'tan sonra dünyada ikinci şehir konumunda. Birleşmiş Milletler de İstanbul'da yeni bir temsilcilik açmak için gün sayıyor. Böylece İstanbul, New York, Cenevre ve Viyana’dan sonra BM'nin dünyada dördüncü merkezi olacak.
Türkiye’nin 2002 yılında dış temsilcilik sayısı 163’tü. Şu anda ise 134 büyükelçilik, 81 başkonsolosluk, 12 daimi temsilcilik ve 1 ticaret ofisi olmak üzere 228’e çıktı. İlk adımda temsilcilik sayısı 245’e çıkarılırken yeni açılacak büyükelçilik ve konsolosluklarla bu sayının birkaç yıl içinde 252’ye ulaşması hedefleniyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...