‘27 Nisan’ tek başına yapılamaz

Düzenleyen:
‘27 Nisan’ tek başına  yapılamaz

GÜNDEM Haberleri

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın “ben yazdım” dediği e-muhtıraya başkalarının karışıp karışmadığı araştırılıyor. Mumcu ve Ağar’ın muhtemel bir toplantıya katılmış olabilecekleri düşünülüyor

Ebru Karatosun ANKARA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın şüpheli olarak yer aldığı 27 Nisan e-muhtırasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir adım daha attı. İstanbul’daki evinde ifadesi alınırken 27 Nisan bildirisinin kendisi tarafından yazıldığını savunan Büyükanıt, “Bildiri asla ve kata bir muhtıra değildir. ‘Başbakan’ Erdoğan’ın, 27 Nisan bildirisinin muhtıra olmadığı yönünde beyanları var. Bu sese kulak vermek lazım” demişti. Büyükanıt, söz konusu bildiriyi neden yayımladığına ilişkin olarak da, “Silahlı Kuvvetlerin, özellikle laiklik konusundaki hassasiyetini toplumla paylaşma ihtiyacını duydum, çünkü bazı konular bizi rahatsız etti” ifadelerini kullanmıştı. Büyükanıt ayrıca, bildirinin cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olduğu şeklindeki söylemleri de yalanlamıştı. Bildirinin gece saat 23.00 sıralarında yayınlanmasına ilişkin ise, “Ertesi sabah çok erken saatlerde ben Ankara’dan ayrılıyordum. Nitekim ben gitmeden önce bildiriyi vereyim istedim. Ertesi sabah, saat 06.30 civarında Ankara’yı terk ettim” demişti.
 BAŞKA TOPLANTI YAPAN VAR MI? 
Soruşturmayı yürüten Anayasal Düzene Karşı Suçlar Soruşturma Bürosu, Büyükanıt’ın ifadelerinde sürekli “ben” diye söz etmesini dikkat çekici bularak harekete geçti. Bunun üzerine Genelkurmay’a 12 Nisan öncesi, sonrasında ve 27 Nisan öncesinde toplantı yapılıp yapılmadığını bildirilmesi talep edilen bir yazı yazdı. Bu muhtıranın tek başına alınacak bir kararla yapılamayacağını değerlendiren savcılık ayrıca, o tarihlerde Büyükanıt’ın yanı sıra başkalarının da böyle bir toplantı organizasyonunda bulunup bulunamadıkları kayıtlarda aranmasını istedi. Varsa söz konusu toplantının duruşma tutanaklarının savcılığa gönderilmesi gerektiği bildirildi. Genelkurmay’a yazılan yazıda, o tarihlerde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ile Demokrat Parti lideri Mehmet Ağar’ın da eğer yapıldıysa o toplantılarda listede isimlerinin aranması talep edildi.  Savcılık, Büyükanıt’ın 12 Nisan 2007’de yaptığı basın toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin açıklamalarını da mercek altına aldı. Diğer yandan savcılığın, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’ndan talep ettiği Büyükanıt’ın ifadesi ve komisyonun hazırladığı rapor incelenecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...