Rus halkının cebi yanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rus halkının cebi yanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Rus rublesinin değer kaybı ve petroldeki düşüş nedeniyle zor günler geçiren Rusya'da, halkın alım gücü de giderek düşüyor.

Gayri safi yurt içi hasılanın 2015'te yüzde 3,8 daraldığı Rusya’da, Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2016’da da yüzde 0,6’lık bir düşüş bekleniyor. 

Rus Ekonomik Kalkınma Bakanlığının verilerine göre, enflasyon rakamlarının da yüksek seyrettiği Rusya için 2015’te yüzde 12,2 olan enflasyon oranının, bu yılın sonunda da yüzde 6,4’e gerilemesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yılın son çeyrek rakamlarına göre, nihai tüketimde hane halkı harcamaları yüzde 8,9 azalırken, perakende ticaret oranı yüzde 11,7 düşüş gösterdi.

Tüketici taleplerindeki düşüşün Ekonomi Bakanlığı tarafından endişe verici durum olarak görüldüğü Rusya’da, yatırımların sayısı da geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 6 azaldı.

Öte yandan Rus devletine ait araştırma şirketi VTsIOM’un geçtiğimiz kasım ayında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Rus halkının yüzde 39’u yeteri kadar gıda ve giyecek alamıyor.

Moskova emlak piyasasında zorlu dönem

Uzun yıllar dünya emlak piyasalarının gözdelerinden sayılan Moskova’da, geçtiğimiz yıl konut satışlarında büyük düşüş yaşandı.

Rusya Federal Kayıt, Kadastro ve Kartografya Servisi verilerine göre, 2015'te Moskova’da, yeni inşa edilen konutlar hariç, 113 bin 779 konut satışı gerçekleşti.

Bir önceki yıl 162 bin 38 konut satışının gerçekleştiği Moskova’da, yeni konutlarda da bu yıl 2014 yılına göre yüzde 18 oranında azalma yaşandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...