AB'den Yunanistan'a Schengen resti

Düzenleyen: / Kaynak: NTV
AB'den Yunanistan'a Schengen resti

GÜNDEM Haberleri  / NTV

Yunanistan, mülteci krizinden dolayı Schengen'den çıkarılmakla tehdit edildi.

Avrupa Birliği (AB) içişleri bakanları, birliği gittikçe daha fazla bölen mülteci krizi konusunda Yunanistan'dan daha fazla çaba sarf etmesini isterken, kimileri Yunanistan'ı vizesiz seyahat sistemi Schengen'den çıkarmakla tehdit etti. Yunanistan geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği'ne ulaşan bir milyondan fazla göçmenin Avrupa'ya giriş kapısı olmuştu.
Fakat Yunanistan son dönemlerde azaldığına dair pek işaretin görülmediği yeni mülteci girişlerini kontrol edemediğinden dolayı eleştirildi.
AB üyeleri nakit sıkışıklığı yaşayan Atina'ya krizle başa çıkabilmesi için mali yardım yapmak adına çeşitli adımlar atsa da birçok üye ülke, Atina'nın bu fonları yeterince kullanmadığına inanıyor.

AVRUPA'YA GEÇİŞE İZİN VERDİ
Yunanistan'a ulaşan mültecilerin kayıt altına alınması için beş tane kayıt merkezi kurulması planlanırken, bunlardan yalnızca birisi işler halde. Yunan yetkililer, girişlerin çok fazla olmasından dolayı genellikle mültecileri kayıt altına almak için Yunan topraklarında tutmak yerine Avrupa'nın daha derinlerine gitmelerine izin verdi.

KAYIT ALTINA ALINMALARI GEREKİYOR
AB'nin üzerinde mutabık kaldığı unsurlara göre mültecilerin AB'nin diğer ülkelerine hareket etmeden önce Yunanistan'da tutularak kayıt altına alınması gerekiyor. 

SCHENGEN'İ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNE GETİRDİ
Yunanistan ise mülteci sayısının idare edilebilecek seviyenin çok üzerinde olduğunu söyleyerek, diğer 27 üye ülkeyi gerçek bir yardım sağlamamakla suçluyor. Kriz, Avrupalı yetkililerin en önemli entegrasyon başarılarından biri olarak gördükleri pasaportsuz seyahat sistemi Schengen'i çöküşün eşiğine getirdi.
Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, "AB'nin dış sınırını, Yunanistan-Türkiye sınırını, koruyamazsak Schengen dış sınırı da Avrupa'nın merkezine doğru kayacaktır" dedi. Avusturyalı bakan, "Yunanistan'ın kaynaklarını en yakın zamanda artırarak yardım kabul etmesi gerekiyor" dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: NTV
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...