Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland: 'Kırım halkı AİHS'in güvencesinde

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland: 'Kırım halkı AİHS'in güvencesinde

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, "Kırım halkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin güvencesinde" dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) kış dönemi genel kurulunda yaptığı konuşmada, insan hakları durumuyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kırım'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Kırım'da yaşayan 2,5 milyon kişinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvencesi altında olduğunu belirten Jagland, "Kırım halkının, AİHS'den doğan haklarını kullanabilmeleri gerektiği" uyarısında bulundu.

Hiçbir uluslararası örgütün son bir yıldır Kırım'a gidemediğini ifade eden Jagland, gidecek heyetin, insan hakları, medya özgürlüğü, azınlık hakları, cezaevlerini koşulları, yolsuzlukla mücadele gibi konularda bağımsız inceleme gerçekleştireceğini ifade etti.

Jagland, İsviçreli diplomat Gerard Stoudman'ın başkanlık edeceği heyetin raporunu en geç mart ayında sunacağını bildirdi.

Türkçe AKPM'nin çalışma dilleri arasında

Bu arada, 29 Ocak Cuma günü sona erecek AKPM genel kurulunun gündem maddelerini terörle mücadele, sığınmacı krizi ve organize suç konuları oluşturuyor.

AKPM genel kuruluna Türk parlamenterler 18 üye ile katılırken, Türkçe AKPM'nin çalışma dilleri arasında yerini aldı. AKPM'deki Türk parlamenterlerin sayısının 12'den 18'e çıkmasını öngören rapor ve buna bağlı karar tasarısı geçen yıl 21-22 Mayıs'ta Saraybosna'da toplanan daimi komite toplantısında oylanmıştı.

AKPM'nin resmi dilleri İngilizce ve Fransızca. Mevcut çalışma dilleri ise bu iki dilin dışında, İtalyanca, Rusça ve Almanca. Türkçe'nin çalışma dili olmasının ardından AKPM Genel Kurulu'nda bundan sonra sözlü çeviriler anında Türkçe'ye çevrilecek ve çeviri ile ilgili masraflar AKPM bütçesinden ödenecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...