Erdoğan DDK’ya verdiği talimatı açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: iHA
Erdoğan DDK’ya verdiği talimatı açıkladı

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / iHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, paralel devlet yapılanmasıyla mücadelede Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) "Her kurumumuzu denetleyeceksin, her kurumda bu tür kim varsa tespit edip hemen yargıda bunlar için süreci başlatacaksınız" talimatı verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 300 kaymakamla "Kaymakamlar Toplantısı"nda bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen programda konuşan Erdoğan, sadece kanun çıkarma, kanunu değiştirme, yönetmeliklerle ve diğer mevzuat düzenlemeleriyle uğraşmanın sorunu çözmediğini, mevzuatla birlikte hatta mevzuattan önce zihniyeti değiştirmek gerektiğini belirtti.

"Zihniyet değişmedikçe siz hangi kanununu çıkartırsanız çıkartın, hangi yönetmeliği değiştirirseniz değiştirin, uygulama aşağı yukarı aynı kalıyor" diyen Erdoğan, "Bu bakımdan Türkiye’nin sistem reformuyla özellikle yönetici reformunu da gerçekleştirmesi gerekir. Kurumsal organizasyon olarak idareyi yenilemek nispeten kolayken idare-i maslahatçı anlayışı değiştirmek çok zordur. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için idari reformlarını zihniyet reformuyla desteklemesi gerekiyor. Vizyon sahibi, yetişmiş, kendini sürekli bilgi ile besleyen ve yenileyen, liderlik vasıflarına sahip idarecilerimizin sayısını ne kadar çoğaltırsak hedeflerimize ulaşma şansımız da bir o kadar aratacaktır" ifadelerini kullandı.

"STATÜKONUN GARDİYANLIĞINI YAPAN BÜROKRASİ, ÜLKEYE SADECE PATİNAJ YAPTIRIR"

"Statükonun gardiyanlığını yapan bir bürokrasinin ülkeye sadece patinaj yaptıracağını" söyleyen Erdoğan, kaymakamlara, "Mevzuat şöyledir, böyledir, yeri geldiği zaman koyun mevzuatı bir tarafa, hemen siz zihinsel inkılabınızı devreye sokun, ’Ben bunu bu şekilde yaparım’ deyin ve yapın. İşte bu, iradeyi kullanmaktır, bu iradeyi kullanın. Kim için kullanıyorsunuz bu iradeyi? Vatandaş için. Hiç çekinmeyin kullanın. Sorun üreten, sorunlar karşısında pes eden değil, çözüm üreten dirayet sahibi yöneticilere sahip olmadan bunu gerçekleştiremeyiz. Siz çözüm makamısınız. Unutmayın. Onun için de çekinmeden çözüm üretin. Sorunlar karşısında ya bir yol bulan ya da bir yol açan idarecilerle birlikte yürümek istiyoruz. Mesele bu" tavsiyelerinde bulundu.

Türkiye’nin önündeki sıkıntıların bu ihtiyacı her geçen gün daha da artırdığını dile getiren Erdoğan, bölücü terör örgütü PKK’nın Türkiye’nin Güneydoğusundaki bazı ilçelerde ve mahallelerde her türlü ahlaksız yöntemi kullanarak hakimiyet tesis etmeye çalıştığını belirtti. Örgütün güdümündeki partiye mensup belediyelerin tamamen bunların kontrolü altına girdiğini vurgulayan Erdoğan, ayrıca diğer kurumlarda çalışan kimi kamu görevlilerinin de gizli veya açık destek verdiklerini söyledi.

"VATANDAŞLARIN BELEDİYELERCE MAĞDUR EDİLMESİNE İZİN VEREMEYİZ"

Güvenlik güçlerinin büyük bir fedakarlık ve hassasiyetle teröristleri birer birer temizlediklerine işaret eden Erdoğan, bu konuda mülki idare amirlerine önemli görevler düştüğünü belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bilhassa kaymakamlarımız, kanunların kendilerine verdiği yetkiyi en etkili şekilde kullanarak örgütün yaptığı tahribatı gidermek ve belediyelerin yol açtığı boşlukları doldurmak için cesur bir şekilde harekete geçmelidir. Vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerde kesintilerin oluşmasına, vatandaşlarımızın bu belediyelerce mağdur edilmesine izin veremeyiz. Gerekirse belediyelerin araç gereçlerine el koyarak, gerekiyorsa diğer kurumların imkanlarını kullanarak bölgede hayatı bir an önce normale döndürmemiz şarttır. Ayrıca terör örgütüne destek veren kamu görevlileri de süratle bildirilip adalete teslim edilmelidir. Hiç beklemeyeceksiniz. Kim yapmış bu haysiyetsizliği, kim bu ihaneti yapmış? Tutacaksınız hemen yargıya teslim edeceksiniz. Güvenliğin tesisinin ardından zarar gören yerleşim yerleri hızla ve dikkatli bir planlamayla yeniden yapılandırılmalıdır. Benzer sıkıntıların söz konusu olduğu yerlerde şimdiden gerekli önlemleri almalı, en küçük bir zafiyete meydan vermemeliyiz."

"ISIRILMAYACAĞIZ, GEREKENİ YAPACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizlere sevgililer sevgilisinden bir talimat, ’Müslüman aynı delikten ikinci defa ısırılmaz.’ Isırılmayacağız, gereğini yapacağız. Terör örgütünün ve ona destek veren, imkan sağlayan, yol gösteren çevrelerin oyunlarını artık çözdük. Bundan sonra diğer yerleşim yerlerinin hiçbirinde ne tuzaklanmış çukurlarla kapatılmış sokaklar ne duvarları delinerek birbiriyle bağlantılı hale getirilmiş evler ne de silah ve bomba depoları ne de adeta rehin alınan vatandaşlarımızı Allah’ın izniyle görmeyeceğiz. Kaymakamlarımız, vali yardımcılarımız, valilerimiz bulundukları ilçeleri, illeri adeta avuçlarının içi gibi ezbere bilecekler. Her tehlikeyi her tehdidi anında bertaraf edecekler. Benim için başarının ölçüsü budur" ifadelerini kullandı.

"KORKAKLAR HİÇBİR ZAMAN ZAFER ANITI DİKEMEZLER"

Özellikle diğer pek çok meselede olduğu gibi terörle mücadelede de eksiğin kanun ve mevzuat olmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Bunun için gerekli kanun da var, yönetmelik de var. İhtiyacımız olan nedir biliyor musunuz? Bunları kararlılıkla uygulayacak ferasetli, azimli, cesaretli yöneticilerdir. Unutmayın, korkaklar hiçbir zaman zafer anıtı dikemezler" dedi.

Aynı durumun Türkiye’nin başka meselesi olan paralel devlet yapılanmasıyla mücadele için de geçerli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Paralel ihanet çetesinin içeride ve dışarıda ülkemize verdiği zararı şu anda bize en büyük husumeti besleyen ülkeler dahi başaramamıştır. Bundan emin olun. Devlet geleneğimize de açık bir tehdit oluşturan bu yapı mensuplarını kamunun tüm kademelerinden süratle temizlemek mecburiyetindeyiz. Bu yapı Milli Güvenlik Kurulumuz tarafından devletimiz ve milletimiz aleyhine çalışan bir terör örgütü olarak tescil edilmiştir. Paralel yapıyla mücadele çalışmaları gerek Milli Güvenlik Kurulumuz gerekse Devlet Denetleme Kurulumuz (DDK) aracılığıyla yakından takip edilmektedir. Şu anda bana bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu’nun en öncelikli görevi budur" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’DAN DDK’YA ’PARALEL’ TALİMATI

Devlet Denetleme Kurulu’na "Her kurumumuzu denetleyeceksin, her kurumda bu tür kim varsa tespit edip hemen yargıda bunlar için süreci başlatacaksınız" talimatı verdiğini açıklayan Erdoğan, bu konunun tamamen bir devlet meselesi, devletin güvenliği meselesi olduğunun altını çizdi.

Erdoğan, "Bu konuda herhangi bir ihmali, herhangi bir yanlışı olan kim olursa olsun mutlaka hak ettiği cezayı görecektir. Sizlerden paralel devlet yapılanmasıyla ilgili çalışmaları daha dikkatli ve kararlı bir şekilde yürütmenizi istiyorum. Paralel yapıyla mücadelede desteğim daima yanınızdadır. İstediğiniz anda özel kalemime telefonla arayarak bu bilgileri verebilirsiniz. Çünkü bizzat kendim bu işi takip ediyorum. Devlet Denetleme Kurulu’nun da birinci derecede görevi budur. Bu mücadelede herhangi bir engelle karşılaşan, sıkıntı, sorun yaşayan doğrudan bu bilgiyi bana aktarmalıdır" diye konuştu.

Ülke ve millet olarak bir yandan bölge ve iç sorunlarla mücadele ederken diğer yandan da yeni Türkiye’nin inşası çalışmalarını adım adım yürüttüklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"İstikrar ve güven ortamının yeniden tesisiyle birlikte ekonomide ve demokraside kısa bir süre de olsa kesintiye uğrayan reformları devam ettirme kararındayız. Yeni anayasa bu reformlarımızın en önemli unsurlarından biridir. Başkanlık sistemi tartışmaları da bu çerçevede sürmektedir. Üstlendiğiniz görevler sebebiyle Türkiye’nin imkanlarını ve eksiklerini en iyi sizler biliyorsunuz. Birikimlerinizi hem yeni anayasa hem de başkanlık sistemi tartışmalarına katkı sağlayacak şekilde bakanlığımız aracılığıyla bir araya getirmenizi faydalı olduğunu düşünüyorum."

Cumhurbaşkanlığı Küllliyesi’ne teşrifleri için kaymakamlara teşekkür eden Erdoğan, görev yaptıkları illerde, ilçelerdeki çalışmalarında başarı diledi.

Düzenleyen:  - EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Kaynak: iHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...