Apple için rüya bitti

Düzenleyen:
Apple için rüya bitti

TEKNOLOJİ Haberleri

600 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Apple için rüya bitti. 2016 yılının ilk çeyreğinde zirveyi gören Apple'ı artık duraklama ve gerileme dönemi bekliyor

Ömer TEMÜR

Yaklaşık 600 milyar dolarlık büyüklüğüyle dünyanın gıpta ile baktığı teknoloji devi Apple için rüya bitiyor mu? "Her yükselişin bir düşüşü olduğu" tezinden bakıldığında Apple için 9 yıllık rüyanın sonuna gelindi. Ekim-Kasım-Aralık 2015 dönemini kapsayan 2016 yılının ilk çeyreğinde 18.4 milyar dolar rekor kâr açıklayan Apple'ın CEO’su Tim Cook‘a göre gelirde zirveyi gören şirket için rüzgâr bu çeyrek tam tersine dönecek. Çünkü Apple,13 yıl sonra ilk defa satışlarının düşeceği tahmininde bulundu.
IPHONE’DAN UMDUĞUNU BULAMADI
Apple ile ilgili tahminler sadece şirketten gelen açıklamalara dayanmıyor. iPhone satışlarındaki artış hızı yüzde 0.5 seviyesinde kalırken, bu büyüme oranı Steve Jobs‘un tanıttığı ilk iPhone modelinin satışa çıktığı 2007 yılından bu yana en düşük oran oldu. Açıklanan bu rakamlar, geçtiğimiz çeyrekte toplam gelirlerinin yüzde 68’ini iPhone satışlarından elde eden Apple’ın önlenemez yükselişinin sonuna gelindiği yönündeki sinyalleri güçlendirdi. Bunun yanı sıra akıllı telefon piyasanın doyma noktasına ulaşması ve yenilik sunmakta zorlanan firmaların müşteriyi ikna etmesi eskisi gibi kolay değil. Ayrıca Apple'ın karşısında Nokia örneği duruyor. İlk iPhone çıktığında dokunmatik ekrana hazırlıksız yakalanan Nokia iflas etmişti. Gelirlerinin yarısında çoğunu akıllı telefonlardan sağlayan Apple için bu büyük bir çıkmaz. Apple'ın bu çıkmaz için çözüm bulması gerekirken, diğer yandan da iPad ve iMac satışları azalıyor. Apple, büyük umutlarla piyasaya sürdüğü akıllı saati iwatch'ta da umduğunu bulmuş değil. 
EN AZ 25 MİLYAR DOLAR KAYIP
Apple'ın satışlarını etkileyen diğer bir faktör ise Çin. Dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi ve en büyük pazarından biri olan Çin'de büyüme hızı yüzde 14'lerden yüzde 7'lere kadar düştü. Apple'ın Çin ve dünyada yaşanan ekonomik durgunluktan etkilenmemesi mümkün görünmüyor. Bütün bu gelişmelerin etkisiyle şirket 2016 mâli yılının ikinci çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart 2016), satışlarının 50 milyar dolar ila 53 milyar dolar aralığında gerçekleşmesini tahmin ettiğini duyurdu. Oysa Apple birinci çeyrekte 75.9 milyar dolara gelire ulaştı. Bu tahmin, Apple’ın gelirlerinde 2003 yılında bu yana olan ilk düşüşü işaret ediyor. 

KASADA 216 MİLYAR  $ NAKİT VAR

26 Aralık 2015 itibariyle Apple’ın kasasındaki nakit tutarı 216 milyar dolar oldu. 

iPhone ve iPad üzdü App Store güldürdü

Apple'ın, 2016 ilk çeyrek geliri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1.7 artışla 75.9 milyar dolara yükseldi. Şirketin net kârı da yüzde 2.2'lik artışla 18 milyar dolardan 18.4 milyar dolara çıkarak, bugüne kadar halka açık bir şirketin elde ettiği en yüksek çeyreklik kâr olarak tarihe geçti. Apple'ın söz konusu dönemde uluslararası satışları yüzde 66 artarken, brüt kâr marjı (gross margin) yüzde 39.9'dan yüzde 40.1'e yükseldi. Şirketin yıllık gelirlerinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan iPhone satışları, 2016 mali yılının ilk çeyreğinde 74.8 milyonda kalarak yıldan yıla en düşük artışı gösterdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde iPhone satışları 74.5 milyon olmuştu. Bu rakam, ilk iPhone modelinin piyasaya çıktığı 2007'den bu yana en düşük büyüme oranına işaret etti. Bununla birlikte, iPad tablet satışları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21 azalarak 16.1 milyona ulaşırken, Mac bilgisayar satışları yüzde 3 düşerek 5,31 milyona geriledi.  App Store, iCloud ve Apple Pay gibi hizmetler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 6,05 milyar dolara yükselerek şirketin rekor gelir elde etmesinde önemli rol oynadı.

iCar projesi donduruldu mu?

Apple'ın akıllı otomobil projesi de durma noktasına gelebilir. Apple, 200 kişilik bir ekibin üzerinde çalıştığı söz konusu aracı 2020’ye kadar piyasaya sürmeyi planlıyordu. İddialara göre Steve Zadesky'nin liderlik ettiği proje donduruldu. Apple Baş Tasarım Yöneticisi Jonathan Ive'in ilerlemeden memnun olmadığı, Zadesky'nin de Apple ile yollarını ayırmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Apple için rüya bitti

 

 

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...