Ali Koç Kaptan Köşkü'ne yakın

Düzenleyen:
Ali Koç Kaptan Köşkü'ne yakın

Ekonomi Haberleri

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un ölümünden sonra, kamuoyu onun koltuğuna kimin oturacağını merak ediyor. Koç ailesi ilan ettiği 1 haftalık taziyenin ardından yeni başkanını belirleyecek.

Ekonomi Servisi
Bünyesinde 69 şirket bulunduran 100 milyar lira değerindeki Koç Holding’in biri enerjinin, diğeri ise otomotivin patronu olan iki kardeşten birinin şirketin başına geçmesi bekleniyor. Holdingin ciro dağılımına bakıldığında Ömer Koç’un başını çektiği enerji grubu pastanın en büyük dilimine sahip. Gelirin yüzde 45, karın yüzde 31’i  Tüpraş’ın başını çektiği enerji kolundan geliyor. Otomobil ve dayanıklı tüketim malları grubu ise gelirin yüzde 34’ünü karın da yüzde 35’ini oluşturuyor. Pastadaki bir diğer önemli kalem ise finans. Bu faaliyet, Koç’un gelir hanesinin yüzde 15’ini, karın ise yüzde 31’ini oluşturuyor. Konu yatırımlara gelince ise başında ali Koç’un bulunduğu otomotiv sektörü açık ara önde bulunuyor. Yatırım payının yüzde 47’isini otomotiv alırken, yüzde 31 ile enerjiyi, dayanıklı tüketim malları yüzde 10’luk yatırım payı ile takip ediyor.
CEO sanayiden geliyor
Koç’un zirvesindeki en son değişim CEO kademesinde gerçekleşmişti. Geçtiğimiz yıl, yaş haddinden emekli olan uzatmalı CEO Turgay Durak’ın yerine dayanıklı tüketim grubu başkanı ve Arçelik CEO’su Levent Çakıroğlu geldi. O dönemde aileden yapılan açıklamalarda da Koç’un tepesinin otomotiv ve diğer sanayi kollarının tecrübesi ile gelmesi konusunda bir teamül olduğu belirtilmişti. CEO belirlenmesindeki temel kriterler dikkate alındığında Koç Yönetim Kurulu Başkanlığı için de enerjiden ziyade, otomotivin öne çıkacağı tahmin ediliyor.
Rahmi Koç’un büyük oğlu ve halen Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği yapan Ömer Koç’un sanata olan düşkünlüğü biliniyor. Kişisel koleksiyonları yanı sıra Türk eğitim Vakfı başkanlığını yürütüyor. Daha ziyade spor kimliği ile öne çıkan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’un adı Aziz Yıldırım sonrası Fenerbahçe Başkanlığı için en çok konuşulan isim. Sosyal bir çok projede öne çıkan Ali Koç, B20 Zirvesi’nde “Kapitalizmin daha adaletli sisteme dönüşmesi şart” sözleri ile gündeme gelmişti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...