İtalya'da 'heykel tartışması'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İtalya'da 'heykel tartışması'

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya ziyareti sırasında nü heykellerin kapatılması tepkiye neden oldu.

Nükleer programı ve bu programın uluslararası denetçilere açık olmaması sebebiyle uygulanan ekonomik yaptırımlardan geçen hafta resmen kurtulan İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya ziyareti, heykel tartışmalarının gölgesinde kaldı.

İtalya ziyaretinin ilk gününde Başbakan Matteo Renzi ile Roma’daki tarihi Capitolini Müzesi’nde görüşüp, burayı gezen Ruhani için müzede alınan bir tedbir yankı uyandırdı.

Hasan Ruhani’nin, “(Heykellerle ilgili) Bu konuda İtalya'dan bir talebimiz olmadı” demesi, evsahibi ülkede heykellerle ilgili eleştiri oklarını Matteo Renzi liderliğindeki hükümete yönlendirdi.

Heykellerin kapatılmasıyla İran heyetine, kendi değerlerinden taviz vererek jest yaptığı eleştirisinin hedefi olan hükümetin Kültür Bakanı Dario Franceschini, Twitter’daki iletisinde, konudan ne kendisinin ne de Başbakan Renzi’nin bilgisi olduğunu, böylesine önemli bir yabancı misafirin hassasiyetine uygun başka bir tedbir düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Tepkiler

Ülkede özellikle sağ partiler başta olmak üzere pek çok kesim, İtalya’nın İran’dan ekonomik çıkarlar elde etmek için kendi kültürünü sansürlediği görüşünde birleşirken, sağ görüşe yakın gazetelerden Libero, “Renzi, heykellere burka giydirdi” manşetini attı.

Bu arada, aşırı sağ görüşe yakınlığıyla bilinen Kuzey Birliği Partisi mensubu ve aynı zamanda Senato Başkanvekili olan Roberto Calderoli, İtalya’nın heykelleri gizleyerek Ruhani’nin hayal bile edemeyeceği boyutta İslam’ın etkisi altına girdiğini ileri sürdü ve Renzi ile Franceschini’nin halktan özür dilemesi gerektiğini söyledi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...