UCM, Rusya'nın Gürcistan'da işlediği savaş suçlarını araştıracak

Düzenleyen:
UCM, Rusya'nın Gürcistan'da işlediği savaş suçlarını araştıracak

DÜNYA Haberleri

Lahey'deki UCM Ön Soruşturma Dairesi, Başsavcı Bensouda'ya, Güney Osetya'da Rusya ile Gürcistan arasında 2008 yılında yaşanan savaş suçlarıyla ilgili olarak soruşturma açma yetkisi verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Ön Soruşturma Dairesi, Başsavcı Fatou Bensouda'yı 2008'deki Güney Osetya savaşında işlenen suçlarla ilgili soruşturma açmaya yetkilendirdi.

UCM'nin internet sitesinde yapılan açıklamada, Yargıç Joyce Aluoch, Cuno Tarfusser ve Péter Kovács'dan oluşan Ön Soruşturma Dairesi'nin, Başsavcı Bensouda'nın 1 Temmuz - 10 Ekim 2008 tarihlerinde Güney Osetya'da savaşında savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili olarak soruşturma açma talebini 13 Ekim 2015'te onayladığı belirtildi.

Açıklamada, Başsavcı'nın talebinin ve mahkemeye sunulan mağdur beyanlarının incelenmesinden sonra Ön Soruşturma Dairesi'nin, 2008 yılındaki çatışmalarda UCM'nin yetki alanında bulunan savaş suçlarının işlendiğine ilişkin makul derecede delil olduğu sonucuna vardığı kaydedildi.

Soruşturulacak suçlar, cinayet, zorla göç ettirme, işkence gibi insanlığa karşı işlenen suçlar ve sivil nüfusa saldırma, kasten öldürme, barış gücü unsurlarına kasten saldırı düzenleme, özel mülkün tahribatı ve yağmalama gibi savaş suçlarını içeriyor.

Ön Soruşturma Dairesi, Güney Osetya'daki savaşla ilgili potansiyel davaların da UCM'de görülebileceği kararına vardı.
Mahkemeye, 4 Aralık'ta 6 bin 335 savaş mağdurunun beyanları sunulmuştu. 

Rusya'nın üye olmadığı UCM'ye Gürcistan ise 2003 yılında Roma Anlaşması'nı onaylayarak taraf olmuştu.

UCM savcısı 2008 yılında yaptığı açıklamada Gürcistan'daki çatışmalara ilişkin mahkemeye ulaşan bilgi ve belgelerin incelendiğini ve soruşturmaya daha sonra karar verileceğini açıklamıştı.

Gürcistan ile Rusya arasında 2008’de Güney Osetya'da yaşanan savaşta yüzlerce kişi ölmüştü.

Kaynak: Dünya Bülteni

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...