Baraj aniden çökebilir! Milyonlarca insan risk altında

Düzenleyen:
Baraj aniden çökebilir! Milyonlarca insan risk altında

GÜNDEM Haberleri

Irak'ta Musul Barajı'nda meydana gelen çatlaklıkların risk taşıdığı, bunun milyonlarca insanın hayatını ve tüm ülkeyi tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

Muttehidun Koalisyonu (Sünni) tarafından yapılan  yazılı açıklamada, Irak hükümetinden barajın durumu ve taşıdığı risk hakkında  bilgi vermesi istenerek, bu konuda meydana gelebilecek "geri dönülmez riski''  önleme noktasında tek sorumlunun hükümet olduğu bildirildi.  "Musul  Barajı'nda meydana gelen çatlaklıklar, milyonlarca insanın hayatını ve tüm ülkeyi  tehdit ediyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, Irak parlamentosundan, barajın  durumu, alınan önlemler ve geleceği hakkında bilgi vermek üzere olağanüstü oturum  düzenlemesi istendi.

Bağdat'ta gazetecilere açıklama yapan ABD öncülüğündeki koalisyon  güçlerinin Komutanı Orgeneral Sean MacFarland da Musul Barajı'nın çökmesinin  felakete yol açacağını belirterek, bu konuda ABD ordusunun acil çözüm planının  olduğunu söyledi.
 
 MacFarland, Iraklı yetkililerin barajın risk taşıdığını fark  ettiklerini ifade ederek, çöküşü şimdiden engellemek istediklerini ve tek  bildikleri şeyin "barajın aniden çökebileceği" ve bunun kötü olacağını kaydetti.
 
DAEŞ'e karşı ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Sözcüsü Steve Warren,  dün Bağdat'ta yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamasında, Musul  Barajı'nın durumu ve imarı konusunda endişe taşıdıklarını dile getirerek, barajın  ne zaman çökeceğini kestiremediklerini ancak Iraklıların barajın taşıdığı riskin  farkında olması gerektiğini ifade etmişti.
 
Warren'in bu sözleri, ülkedeki barajla ilgili tartışmaları yeniden  gündeme taşıdı.
 
Geçtiğimiz Aralık ayında  İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Musul  Barajı'nın güvenliği için Irak’a asker göndereceklerini belirterek, "Eğer bu  baraj yıkılırsa tam bir felaket olur. Dünyada mühendislik açısından en iyiler  arasındayız. İtalyan girişimi bunu düzeltebilir. ABD’den başlamak üzere  uluslararası toplum bizden müdahale etmemizi istedi ve bu nedenle baraj tadilat  geçirecek" demişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...