Köprülerle bağlandık

Düzenleyen:
Köprülerle  bağlandık

Ekonomi Haberleri

Türkiye'deki köprülerin sayısı 7 bin 879'a, uzunlukları ise toplamda 465 kilometreye ulaştı

Osman Çobanoğlu ANKARA
Son dönemin en önemli ulaştırma projeleri arasında yer alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Körfez Geçiş Köprüsü’nde çalışmalarını sürdüren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı son 13 yılda yaptığı köprülerle dev bir rakama ulaştı. 2002’den bu yana yaklaşık 154 kilometre uzunluğunda bin 912 köprünün yapımı tamamlandı. 13 yılda yapılan toplam köprü sayılarının yanı sıra 837 köprü bakım ve onarımdan geçirilirken, bunun dışında 434 köprünün restorasyon uygulama projesi, 178 köprünün ise restorasyon uygulama çalışmaları tamamlandı. Son verilere göre hâlihazırda kullanılan toplam köprü sayısının 7 bin 879 olduğu, bu köprülerin toplam uzunluğunun ise 465 kilometre olduğu belirtildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 2023 hedefleri kapsamında karayollarının 9 bin 71 adet köprü ve viyadükle birlikte toplam 573 kilometre uzunluğa ulaştırılmayı amaçlıyor. Yapımı süren köprü çalışmalarından bazıları şöyle: 
¥ Kömürhan Köprüsü: 660 metre uzunluğundaki köprü Elazığ-Malatya yolu üzerinde bulunuyor. Çalışmaların 2017 Eylül’ünde tamamlanması planlanıyor. 
¥ Hasankeyf 1 ve 2 Köprüleri: Köprüler Batman-Hasankeyf yolu üzerinde yapılacak. Genel olarak hibrit bir köprü olması beklenen köprülerin biri 465, diğeri ise bin 83 metre uzunluğunda olacak. Köprülerin temmuz ayında bitirilmesi planlanıyor. 
¥ Şehzadeler Köprüsü: Amasya’da yapımı süren köprü yaklaşık 500 metre olacak. Köprü çalışmalarının bu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 
¥ İzmit Körfez Geçiş Köprüsü: İstanbul ile İzmir arasını yaklaşık 3.5 saate indirmesi beklenen otoyol projesi kapsamında yapımı devam eden köprüde sona yaklaşıldı. Dünyanın en büyük orta açıklıklı köprüleri arasında 4’ncü sırada yer alan asma köprü, izolasyon, asfalt yapımı ve diğer imalatların yapılmasının ardından bu yılın nisan ayında trafiğe açılması planlanıyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü: 

İstanbul’un 3’üncü boğaz köprüsü olacak köprüde çalışmalar sürüyor. Köprü, 59 metrelik tabliye genişliğiyle üzerinde 4 şeritten oluşan git-gel otoyolu ve git-gel demir yolu geçişi olan dünyanın en geniş köprüsü. Köprü, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun köprüsü olacak. Ayrıca 320 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü unvanını alacak. Köprünün bu yılın yazında bitmesi planlanıyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...