Bu söylenti Sur'dan binlerce kişiyi göç ettiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Bu söylenti Sur'dan binlerce kişiyi göç ettiriyor

YAŞAM Haberleri  / DHA

Diyarbakır'ın 15 mahallesinden 11'inde sokağa çıkma yasağı uygulanan Suriçi'nde, diğer 4 mahallede de 'Olaylar buraya da sıçrayacak, evlerinizi boşaltın' şeklinde çıkan söylentiler üzerine halk alabildikleri eşyalarıyla evlerini terk etmeye başladı.

Sur Kaymakamlığı yetkilileri, Ulucami çevresindeki bu mahallelerde bir sıkıntı olmadığını belirterek, "Mahalle muhtarlarını çağırarak herhangi bir şey olmadığını kendilerine ilettik. Onlarda vatandaşlara iletti, ancak vatandaşlar yine de fısıltı gazetesinin de etkisiyle evlerini boşaltmaya başladı. Kısa sürede normale döneceğine inanıyoruz" dedi. Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin Suriçi'nde kalan 15 mahallesinden Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı getirildi. İlçede günlerdir çatışmalar yaşanırken, kaymakamlık tarafından 27 Ocak günü de Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahalleleri ile Melikahmet Caddesi'nde sokağa çıkma yasağı getirmesinin ardından bu mahallelerde yaşayan vatandaşların bir kısmı ilk gün evlerinden ayrıldı.

SÖYLENTİ GÖÇ ETTİRİYOR 
Sur İlçesi'nin tarihi surların etrafını çevirdiği Suriçi bölgesinde kalan ve sokağa çıkma yasağı bulunmayan Cami Kebir, Cami Nebi, Melikahmet ve İskenderpaşa mahallelerinde hendek ve barikatların olmamasına rağmen çıkarılan, 'olaylar buraya da sıçrar, boşaltın' söylentisiyle halk paniğe kapıldı. Dört mahallede hızla yayılan söylenti üzerine binlerce aile sabahın erken saatlerinden itibaren evlerin boşaltıp, yanlarına alabildikleri eşya Sur'dan ayrılmaya başladı. Eşyayı evlerinden çıkaran ailelerden bazıları kiraladıkları kamyonet, el arabaları gibi benzeri araçlarla, bazıları da sırtlarında Sur dışına çıkarmaya çalıştı. Yoğun talep üzerine taşıma ücretleri 500 liraya kadar çıktı. 
Bu mahallerde de olaylar çıkacağına ilişkin söylentinin, bu mahallelerde evlerin aniden boşalmasını ve eşyaların evde kalmasını isteyen hırsızlar tarafından da çıkarılmış olabileceği kaydedildi. 

KAYMAKAMLIK: ORTALIĞI KARIŞTIRMAK İSTEYENLER VAR
Sokağa çıkma yasağının olmadığı 4 mahallede başlayan panik üzerine Sur Kaymakamlığı 4 mahallenin muhtarlarını çağırarak vatandaşların yatıştırılması için mahalleleri gezmeleri istendi. Muhtarların mahalleleri gezerek, halka herhangi bir sorun olmadığını söylemelerine rağmen göç devam etti.

Sur Kaymakamlığı yetkilileri, ortalığı karıştırmak isteyenlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"27 Ocak'ta hendeklerin kazılması ve barikatların konulması nedeniyle 6 mahallede yasak ilan edilince Melikahmet Caddesi'nin Dağkapı tarafında bulunan Cami Nebi, Cami Kebir, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde oturanlar arasında olayların buraya da sıçrayacağı ve bu nedenle evlerin boşaltılması gerektiğiyle ilgili fısıltı gazetesi gibi söylenti yayıldı. Polisin vatandaşların evlerini boşaltmasını istediğiyle ilgili iddialar da tamamen asılsız. Söz konusu bu dört mahallede sorun yok zaten. İnsanlar da olaylar kendi mahallelerine sıçrayabilir kuşkusuyla paniğe kapılıp aniden evlerini boşaltmaya başladı. Bu hırsızların da çıkardığı bir söylenti olabilir. Biz dört mahalle muhtarını çağırarak herhangi bir söylentinin olmadığını kendilerine ilettik. Onlarda vatandaşlara iletti, ancak vatandaşlar yine de fısıltı gazetesinin de etkisiyle evlerini boşaltmaya başladı. Kısa sürede normale döneceğine inanıyoruz." 

"KORKUDAN BOŞALTTIK" 
Sur'da sokağa çıkma yasağının bulunmadığı dört mahallesindeki evlerini boşaltanlar ise 27 Ocak'ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 6 mahallenin kendilerine çok yakın olduğunu olayların kendi mahallelerine sıçrayabileceğinden korktuklarını söyledi. Bu konuda söylentilerin yayılmasıyla ne yapacaklarını şaşırdıklarını söyleyen mahalle sakinleri, "Komşularımız aniden evlerini boşaltınca biz de onlara bakarak boşalttık. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Parası olan araç kiraladı, olmayan sırtında taşıdı. Nereye gideceğimizi de bilmiyoruz. İnşallah en kısa sürede ortam yatışır bizde evlerimize döneriz" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...